V. Naszályi Márta hatalmas öngólt rúgott a vádaskodásával

A balliberálisok a bérlakások megvételéről szóló törvényjavaslatot azzal támadták, hogy benyújtója, Böröcz László kormánypártiakat segít olcsón budavári lakásokhoz jutni. Ehhez képest baloldali közéleti szereplők, politikusok is kedvezményesen vásárolhatják meg budavári lakásukat.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner, Drót.info2021. 05. 27. 17:48
null
V. Naszályi Márta a párbeszéd színeiben lett 2019-ben az I. kerület polgármestere Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben balliberális politikusok azzal vádolják Böröcz Lászlót és a Fideszt, hogy azért szeretnék módosítani a lakástörvényt, hogy kormánypárti politikusok, ismert konzervatív emberek járjanak jól, hiszen bérlőként megvehetnék a lakásukat, addig a baloldali pártok tagjai, szimpatizánsai ugyanúgy tulajdonhoz juthatnak a budai Várban – írta a Mandiner annak kapcsán, hogy nemrég benyújtotta a lakástörvény módosításáról szóló törvényjavaslatot Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A módosító indítvány egyik nem titkolt célja az elmúlt években sok közéleti vitát kiváltott vári lakások helyzetének rendezése, de a tervezett módosítás több tízezer családot is érinthet.

A törvényjavaslat elfogadása esetén az erre jogosult bérlők kedvezményes áron megvásárolhatnák azokat a jelenleg önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, amelyekben élnek.

Lényeges még, hogy a „helyi önkormányzat rendelete lakáscélú műemlék épületet forgalomképtelen törzsvagyonnak nem minősíthet.”. A törvény e szakasza sarkalatos törvénynek minősül majd.

A portál emlékeztetett, hogy a V. Naszályi Márta vezette I. kerületben már eddig is számos botrány látott napvilágot. Megbízást kapott például Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadójának testvére, majd kiderült, hogy a Momentum lebetonozná a Vár egyik legszebb terét. A polgármester viszont akkor rúgta a legnagyobb öngólt, amikor buszparkolót tervezett a Mészáros utcába, de a helyi Fidesz és több ezer állampolgár erélyes és kitartó tiltakozása után kénytelen volt meghátrálni.

V. Naszályi Márta eredménytelenül vádolt meg jobboldali politikusokat, közéleti szereplőket a bérlakás-törvényjavaslattal kapcsolatban.
Fotó: Teknős Miklós

A lakástörvény módosításának vitájában a múlt utolérte V. Naszályit. A párbeszédes politikus a választási kampányban ugyanis megígérte, hogy az örökbérlettel rendelkező lakosoknak lehetőséget teremt otthonuk megvásárlására, de ezt az ígéretét nem váltotta be. Ráadásul

a bérlők egy részének meg akarta emelni a lakbérét, a Magyar Nemzet publicistáját, Bayer Zsoltot pedig az önkormányzat megkárosításával vádolta, sikertelenül.

A polgármester helyett Böröcz László, a Fidesz választókerületi elnöke oldhatja meg a lakók problémáit a mostanra finomhangolt törvényjavaslatával. Cikkében a Drót.info ugyanis felhívta a figyelmet:

a balliberálisok tiltakozása azért is álságos, mert információik szerint valójában körülbelül egy tucat, politikai táborokhoz köthető ember érintett.

A portál a helyi forrásai alapján megnevez közülük néhány baloldali kötődésű bérlőt, aki majd szintén megvásárolhatja kedvezményes feltételekkel a lakását:

  • Baráth Etele volt szocialista miniszter,
  • Vámos Ágnes, a polgármester főtanácsadója,
  • Csobánczy Gábor DK-s alpolgármester és barátnője,
  • Tamási Miklós, a CEU volt munkatársa, aki a polgármester kampányát segítette,
  • Bakró Nagy Ferenc, az Index újságírója,
  • Diósdi László, a Népszabadság egykori újságírója és szerkesztője.
  • A Mandiner pedig úgy tudja,

    Gelencsér Ferenc momentumos alpolgármester is a Várban lakik, ám nem ő a bérlő, hanem a menyasszonya rokonai.

    Mint ismert, a benyújtott törvényjavaslat azért volt indokolt, mivel például a budavári lakások helyzete évtizedek óta rendezetlen. Az I. kerület műemlék épületeiben lévő lakások – köztük a Várban található ingatlanok – helyzete egyedülálló, ugyanis a rendszerváltoztatást követően ezeket a „tanácsi” lakásokat nem engedték privatizálni, így önkormányzati tulajdonba kerültek. Az ezekben az ingatlanokban lakó emberek egy része olyan lakásban élt, amelyet tőle vagy családjától államosítottak a szocializmus idején. Épp ezért ma is

    sokan évtizedek óta gyakorlatilag a saját lakásukat bérlik az önkormányzattól.

    A lakók közül sokan szerették volna megvásárolni az általuk régóta használt ingatlant, de erre eddig nem volt lehetőségük, többen közülük ezért saját tulajdonú ingatlanra cserélték lakásuk bérleti jogát. Amennyiben elfogadják a törvénymódosítást, ez az igazságtalan helyzet fog rendeződni.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.