Több támogató állt a járvány idején a nehéz sorsú emberek mellé

– Sikeresen tartottuk a kitűzött célt: nem engedtük el a bajban a rászorulók kezét – jelentette ki lapunknak az idén harmincesztendős Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Lehel László szerint igenis helye van a konzervatív értékrendnek a szociális munkában; munkatársaikban is folyamatosan tudatosítják, mit értenek konzervatív szociálpolitika alatt és hogyan akarják a hétköznapokban megvalósítani.

2021. 06. 01. 7:45
null
Nem hagyták magukra a rászorulókat a pandémia alatt Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kitörése sok gondot hozott, de ösztönözte a kreativitást, és a pandémia kapcsán tapasztaltak reményt is adtak nekünk – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Lehel László kifejtette: az elején, 2020 márciusában gyorsan kellett kitalálni, miként tudják fenntartani a kapcsolatot az emberekkel, ami egy karitatív szervezet esetében létfontosságú.

– Amikor zárások voltak, korlátozásokat léptettek életbe, akkor nagyon kreatív módon kellett az életünket megszervezni. Sok esetben át kellett térni az online kapcsolattartásra, ami korábban nem volt megszokott sem a munkatársaknak, sem az ügyfeleknek.

Ráadásul azt tapasztaltuk, az online megoldás miatt nemhogy csökkent volna a hozzánk fordulók száma, hanem sok helyen emelkedett – mondta el a segélyszervezet elnök-igazgatója.

Szavai szerint azt is ki kellett találni, hogy miként foglalkozzanak a gyerekekkel. Ameddig lehetett, behozták őket az intézményekbe és megpróbálták a digitális képzésben segíteni azokat, akiknél az online tanulás lehetősége nem volt adott. Ez nagy feladatot adott, mert az Ökumenikus Segélyszervezet összességében háromezer gyermekkel törődik rendszeresen. A célkitűzés a pandémia idején is az volt, hogy ne engedjék el a rászorulók kezét.

Háromezer gyerekkel törődnek rendszeresen, a tanulásban is segítenek nekik
Fotó: Fekete Daniel

Kreatív megoldások

A szervezet elnök-igazgatója kitért arra, hogy a koronavírus-járvány miatt jócskán megnövekedett a különböző segélyeket keresők száma, az országos segélyközpontba 85 ezer kérés futott be. Segítséget azonban csak akkor adtak, ha a kérés indokolt volt. – Hálásak vagyunk ugyanakkor azért, mert számos olyan támogató jelentkezett, akire nem számítottunk, és nem gondoltuk, hogy ebben a helyzetben mellénk áll. Ez sokat segített – tette hozzá.

Lehel László kérdésre kifejtette: a járvány miatt a fejlesztéseknél és a különböző programoknál is az volt a kérdés, hogy miként tudják azokat folytatni, befejezni, de itt is kreatív megoldásokkal éltek. A fejlesztések folytatódtak, így például a kastélyosdombói

Esélytábor új ifjúsági szálláshelyekkel való bővítésének munkálatai sem álltak le. Erre nagy szükség volt, mert ez a létesítmény alkalmas arra, hogy itt szállásolják el a nyári fejlesztőtáborok vendégeit, de itt kapnak helyet az országos képzésekre, továbbképzésekre érkező szociális munkások is.

– Ez utóbbit is nagyon fontosnak tartjuk, mert 3-400 munkatársunk van, és fontos folyamatosan tudatosítani bennük, hogy mit gondolunk mi a feladatainkról, mit értünk konzervatív szociálpolitika alatt, és hogyan akarjuk azt a hétköznapokban megvalósítani – közölte a szakember.

Eredményes évet zártak

Az elnök-igazgató kifejtette: a munkatársak megnövekedett létszámát szervezeti szinten is le kellett követniük az elmúlt időszakban. A Covid-helyzet lehetőséget adott arra is, hogy végiggondolják, hogyan érdemes továbbfejleszteni a szervezet belső működését. – Itt nemcsak az információáramlásra kell gondolni, hanem arra is, hogy ekkora szervezetnél szükség van középvezetőkre, akiket ki kell képezni. Fontos, hogy milyen ismereteket adunk át nekik és hogy miként tudunk egy szolid vezetőképzőt megtartani a munkatársaknak. Lényeges, hogy a szervezet a megfelelő helyzetekben gyorsan és hatékonyan tudjon reagálni, és képes legyen a harminc év alatt megszerzett tudást megfelelően átadni – mondta el.

Lehel László kitért arra is, hogy gazdasági szempontból erős, kiemelkedő évet tudhatnak maguk mögött. Ez részben annak is volt köszönhető, hogy sok természetbeni adományt kaptak, amelyeket a szervezet juttatott el a megfelelő helyre.

Itt higiéniai eszközökre, maszkokra kell gondolni, de segítettek abban is, hogy a magyar kormány által felajánlott lélegeztetőgépek eljussanak Kárpátaljára és Ukrajnába.

Erős közösséget építettek

– A bevételeink elérték a 11,5 milliárd forintot, ami nagyon komoly összeg, ebből csak a természetbeni adományok értéke elérte a 2,7 milliárd forintot, a nemzetközi tevékenységünk is megközelíti a hárommilliárd forintot. Itt elsősorban Irakra kell gondolni, ahol a keresztények hazatelepítését segítjük, egy komplett segítő munkában veszünk részt.

Ehhez nagyon sok támogatást kaptunk az Európai Unió különböző alapjaitól, amit nagy dolognak tartok. Emellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatta a munkánkat, de a Hungary Helps programban is több humanitárius akciót bonyolítottunk le például Irakban, Afganisztánban – emelte ki Lehel László.

Az Ökumenikus Segélyszervezet idén lesz harmincéves. Az elnök-igazgató szerint ennek a három évtizednek a legnagyobb eredménye a közösség épülése, amit nagy csodának és értéknek tart. Sokatmondó szám az is, hogy már hetvenezren követik a szervezet Facebook-oldalát. – Óriási dolog, hogy tízezrek, sőt a karácsonyi kampány során akár százezrek támogatják a munkánkat. Ez jelzi azt, hogy bizalmat és megbecsülést szereztünk, ez nagyon fontos üzenete a harminc évnek. A másik üzenet pedig az, hogy igenis helye van a konzervatív értékrendnek a szociális munkában – fogalmazott a szervezet elnök-igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.