Botrány tört ki Érden az új zöldhulladék-szállítási rutin miatt

Hatalmas lakossági felzúdulást váltott ki a balliberális vezetésű Érden, hogy megváltoztatták helyben a zöldhulladék elszállításának gyakorlatát. Az eddigi 18 zsák helyett már csak félévente tízzsáknyi füvet és lombot visznek el, de csak feliratos zsákban, amelyeket személyesen kell átvenni. T. Mészáros András szerint az új gyakorlat több sebből vérzik, és jogszabályba is ütközhet. 

2021. 06. 08. 19:05
null
Vajon meghátrál-e a lakossági nyomás miatt a balliberális vezetés? Forrás: Facebook/Csőzik László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő és felháborító, hogy az Érd és Térsége Hulladékkezelési (ÉTH) Nonprofit Kft. megváltoztatta a zöldhulladék-gyűjtési rutint, a kitalált rendszer egyrészt jogszabálysértő, vélhetően a helyi rendeletbe ütközik, és azonnal óriási lakossági felzúdulást váltott ki – erről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek T. Mészáros András Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő, a település korábbi polgármestere.

A politikus emlékeztetett arra, hogy 2019 őszéig, amíg ő volt a polgármester, a jogszabályoknak megfelelően a keletkezett összes zöldhulladékot elszállították.

Szavai szerint később, már a balliberális városvezetés idején módosítottak a gyakorlaton, és az ÉTH Nonprofit Kft. csak havi három zsák zöldhulladékot volt hajlandó elvinni, ha valaki többet tett ki, a maradékot nem szállították el. – Erre jött a mostani módosítás, amely szerint minden előfizetőnek, akinek nincs elmaradása, fél évre tíz, ÉTH feliratú gyűjtőzsákot osztanak ki. De a csavar a történetben az, hogy a zsákokat nem cég viszi ki, hanem a lakosságnak kell bemenni azokért az ÉTH ügyfélszolgálatára – mondta el T. Mészáros András.

Vajon meghátrál-e a lakossági nyomás miatt a balliberális vezetés?
Fotó: Facebook/Csőzik László

Az új gyakorlat szerint, amennyiben valaki több hulladékot szeretne kitenni, ÉTH feliratos zsákot kell vásárolnia 422 forintért. A cég felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy augusztus elsejétől csak és kizárólag ÉTH-s feliratú zsákokat szednek össze. – Mind a fekete, mind az egyéb feliratú, nem az ÉTH Nonprofit Kft. által kiadott zsák kihelyezése illegális hulladék kihelyezésnek számít! A zsákokban kizárólag fű- és lombhulladékot szállítunk – tudatta a cég.

T. Mészáros András rámutatott arra, hogy Érden 27 ezer ingatlan van, így fél évre összesen 270 ezer zsákkal kell kalkulálni, amelynek a költsége meghaladhatja az ötvenmillió forintot.

– Ezek megvásárlására közbeszerzést kellett volna kiírni, de én nem láttam, hogy ezt megtették volna. Másrészt szembemennek a vonatkozó rendelettel is, mert abban nincs benne, hogy a zöldhulladékot csak ÉTH feliratos zsákban lehet kihelyezni. Ennek az új gyakorlatnak az lehet a következménye, hogy Érdet elönti a zöldhulladék – hangsúlyozta a kormánypárti politikus. T. Mészáros András kiemelte: az egész arról szól, hogy a Csőzik László-féle balliberális városvezetés szabotálni akarja a rezsitörvényt. Úgy véli, a baloldal kizárólag a 2022-es országgyűlési választással foglalkozik, és nekik az sem drága, ha Érdet elönti a szemét.

– Pedig meg lett volna a megoldás a problémára, csak az általunk elnyert 1,3 milliárd forintos uniós támogatást fel kellett volna használni, és meg kellett volna építeni a zöldhulladék-feldolgozó telepet.

Ennek az alapjait leraktuk, de Csőzik Lászlóék közel két éve nem képesek kiírni a közbeszerzést, csak a felesége választási kampánya érdekli – fogalmazott T. Mészáros András.

Egy biztos, az ÉTH Nonprofit Kft. az új zöldhulladék szállítási gyakorlatáról szóló Facebook-bejegyzéshez özönlenek a hozzászólások, a többség nagyon fel van háborodva a változtatás miatt. Kérdés, a balliberális vezetés mit reagál a lakossági panaszáradatra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.