Fontos rendszerváltás a fogyatékkal élő emberek ellátásában

A szociális intézmények lakóinak és a gyermekvédelemben részesülők számára meghirdetett országos Kreatív karantén pályázat helyi nyerteseinek adott át díjakat kedden a Somogy megyei Kéthelyen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila a díjátadás kapcsán bejelentette, hogy országosan több mint 160 helyen, több mint kétezer fogyatékkal élő ember költözhet a nagy létszámú fogyatékosotthonok helyett hat–tizenkét fős családi házakba.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 06. 23. 19:45
ÁDER János; HERCZEGH Anita; FÜLÖP Attila
Kéthely, 2021. június 22. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (j) díjakat ad át a szociális intézmények lakóinak és a gyermekvédelemben részesülõk számára meghirdetett országos Kreatív Karantén pályázat helyi nyerteseinek Fülöp Attilával, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelõs államtitkárával a Somogy megyei Kéthelyen 2021. június 22-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázat eredményhirdetésére egy olyan szociális intézményben került sor, ahol az egyik kategória díjazottjai nem csupán a díjukat vehették át, de azokba a családi házakba is beköltözhetnek, amelyeket szintén most adtunk át – írta Fülöp Attila államtitkár a Facebook-oldalán.

A politikus bejegyzéséből kiderült, hogy a hat–tizenkét fős családi házak az úgynevezett támogatott lakhatás keretében teremtenek majd lehetőséget az önállóbb életre a nagy fogyatékosintézmény helyett.

Az államtitkár leszögezte: ez egy fontos rendszerváltás a szociális területen, hiszen amíg a kommunizmus alatt a településeken kívülre száműzték és falakkal vették körül a fogyatékkal élőket, addig a nemzeti kormány kezdte el lebontani ezeket a fizikai és lelki falakat.

A pályázat eredményhirdetése alkalmából bejelentették, hogy a kéthelyi otthon lakói hat–tizenkét fős családi házakba költözhetnek
Fotó: MTI/Varga György

– Országszerte több mint 160 helyen, összesen kétezernél is több fogyatékossággal élő költözik a kéthelyihez hasonló családi házakba, hogy a szükséges támogatással és segítséggel önálló életet élhessenek – mutatott rá.

Móring József Attila, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a most birtokba vett családi házaknak köszönhetően a gondozottak még közelebb kerülnek a település lakóihoz. Ezek az új lakóhelyek az itt dolgozóknak köszönhetően válhatnak a bent élők számára valódi otthonokká.

Mint az államtitkár közösségi oldalán olvasható, a #csakegyütt mottóra több mint 1500 irodalmi alkotás, digitális pályamű vagy éppen hagyományos rajz érkezett a szociális intézményekből vagy nevelőszülőknél élőktől. A nyeremény minden kategória, minden korcsoportjában: az 1. helyezett 60 ezer forintot, a 2. helyezett 40 ezer forintot, a 3. helyezett 20 ezer forintot kapott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.