Gyopáros Alpár: Maguk a falvak írják a Magyar falu programot

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy az országjárása során kapott javaslatokat folyamatosan beépítik a programba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 25. 13:49
GYOPÁROS Alpár Ádám
Gyopáros Alpár Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyes térségek kistelepüléseit képviselők találkozókon mondják el, hogy milyen jellegű támogatásra van szükségük a népességfogyás megállításához, ezért továbbra is maguk a falvak írják a Magyar falu programot – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Csongrád-Csanád megyei Nagymágocson pénteken.

Gyopáros Alpár elmondta: az országjárása során szervezett találkozókon részt vevő polgármesterek, önkormányzati képviselők, civil szervezetek vagy különféle egyházak delegáltjai által tett javaslatokat, észrevételeket folyamatosan beépítik a Magyar falu programba.

Emlékeztetett: a családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok rendkívül látványos eredményekkel büszkélkedhet, hiszen kevesebb mint két éve indult el, de ehhez képest már több mint 21 ezer, falvakban élő család lakhatását segítette, több mint 110 milliárd forint értékben.

Kiemelte, a 2019 óta zajló mellékúthálózat-felújítási program 2022 végére elérheti azt az eredményt, hogy a lehetőségnek köszönhetően nagyjából 4500 kilométernyi út minősége javul meg. Sikeresnek nevezte azt a pályázati rendszert is, amelynek részeként már több mint 130 milliárd forint forrást fizettek ki a kistelepülési önkormányzatok, a civil szervezetek, az iskolafenntartók és az egyházközségek kisebb mértékű fejlesztéseire.

Mint mondta, olyan hiánypótló beruházások valósulhatnak meg, amelyekre nincsenek európai uniós vagy hazai források. Néhány tíz millió forint értékben sok más mellett óvodafelújításokat, orvosi rendelők kialakítását és felszerelését, iskolabuszok vagy éppen korszerű kommunális eszközök beszerzését tudják elvégezni az egyes településeken.

A kormánybiztos elmondta: az idén elindult, piaci szereplőket segítő programelem a kisboltok megmentését és fejlesztését célozza. A pályázatok benyújtására már csak néhány napjuk maradt az érdeklődőknek, hiszen június 28-áig várják a kérelmeket. Az idén újdonságként mikrovállalkozások fejlesztését célzó pályázatot is hirdettek – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a találkozókon eljárási kérdésekről is gyakran szó esik, ennek is köszönhető, hogy a Magyar falu program pályázati rendszere egyszerű, rugalmas és gyors. Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a Magyar falu program forrásai nem csökkenek, sőt egyre növekednek a jelzett igényeknek megfelelően, így jövőre az eddigieknél is több forrás biztosítja a vidéki, ötezer lakosnál kisebb népességű települések életminőség-javítását célzó fejlesztések megvalósulását – tette hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.