időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Háromezer-kétszáz rendőr biztosítja az Európa-bajnokságot

Végh Attila
2021.06.10. 06:56
Háromezer-kétszáz rendőr biztosítja az Európa-bajnokságot

Négyszáz rendőr huszonnégy órában, 3200 pedig szolgálati időben biztosítja majd a labdarúgó Európa-bajnokságot. A mérkőzések idején bevethető lesz ötszáz különböző rendőrségi jármű, 14 lovas rendőr és 25 járőrkutya is. Utóbbiakkal a bombakeresést is elvégeztetik a mérkőzések előtt a Puskás Arénában.

A sportrendezvények biztonságáról szóló 54/2004. kormányrendelet szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt biztonsági kockázatúnak minősítette az Európa-bajnokság magyarországi mérkőzéseinek mindegyikét. A május végi határozat indokolása szerint erre azért volt szükség, mert bár a Budapesten pályára lépő nemzeti válogatottak szurkolói között a viszony nem ellenséges, a magas nézői létszám önmagában is biztonsági kockázatot jelent. A rendőrség szerint az ötvenezres nézőszám és a szurkolói zónákban megjelenő tömeg nagysága miatt fennáll a közvetlen veszélye annak, hogy a szurkolók élete, testi épsége sérül, illetve a vagyontárgyaikkal történik valami. A rendőrök hozzátették, a közbiztonság fenntartásához mind a létesítményen belül, mind közterületen szükség lesz a folyamatos rendőri jelenlétre. A Készenléti Rendőrségnél felsorakozott egységek már június 10-től bevetésre készen lesznek, és egy hónapig, az Eb-döntőig tart a vezénylésük. A rendőrségnek ugyanis a szurkolói zónákat is biztosítania kell, ahol több ezer ember nézheti kivetítőkön a meccseket. Összesen 3200 rendőrt vontak össze erre a feladatra, alaphelyzetben négyszáz rendőr vethető be huszonnégy órában, de a kiemelt eseményeknél, a magyar válogatott két csoportmérkőzésénél az egész állomány szolgálatba áll. Ötszáz különböző rendőrségi járművel vonulhatnak ki a feladatok ellátására a rendőrök: a járőrautók, a csapatszállító buszok, a vezetési pontok, a videóelemző mikrobuszok mellett speciális tömegoszlató járművek is készenlétben állnak egy esetleges rendbontás megfékezésére. A Készenléti Rendőrség 26 járőrkutyát is bevon a biztosításba, amelyek a stadionoknál segítik a rend fenntartását, és a mérkőzések előtt bombakereső ebekkel is ellenőrzik a szektorokat. A Készenléti Rendőrség lovas alosztályáról 14 lovas rendőr is biztosítja a stadion környékét. A Puskás Arénát az Eb alatt végig lezárják, a pályamunkások, karbantartók is csak rendőri ellenőrzés után léphetnek be a stadion területére. A rendőrség felkészült a mérkőzések utáni szurkolói mozgásra is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felel az eseményeket követő ünneplések rendjéért. Számítani lehet arra is, hogy egyes bűnözői körök a külföldi vendégszurkolók kifosztására készülnek, ezért a nyomozók a társszervekkel együtt ellenőrzik a szórakozóhelyeket is. Igyekeznek megelőzni a drogárusítást, a prostitúciót, a zsebtolvajlást és a túlszámlázásokat is.

A stadionon belül és kívül is fenntarthatják a rendet
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Pintér Sándor belügyminiszter is meglátogatta kedden a rendőrség vezetőivel együtt a jövő héten kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság biztosítására készülő rendőri egységeket, és megtekintette a felszereléseiket. A Készenléti Rendőrség központjában tartott eligazításon minden olyan rendőri egység képviseltette magát, amelyeknek nagy szerepük lehet a mérkőzésekre érkező vendégek és szurkolók biztosításában. Közölték: a rendőrök alapelve, hogy vigyázni fognak minden szurkolóra, a biztosításban bevethető erőket, eszközöket a rendezvény résztvevőinek biztonsága érdekében állították össze. Az ORFK álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy a mérkőzésekre kilátogató nézők nyugalomban élvezhessék a válogatottak – köztük a magyar nemzeti tizenegy – játékát és a Puskás Stadionból mindenki épségben érjen haza.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.