időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Hazánk a határok mentén élőknek is felajánlja a védőoltást

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu, kormany.hu
2021.06.23. 10:14
Hazánk a határok mentén élőknek is felajánlja a védőoltást

A Koronavírus.gov.hu legfrissebb tájékoztatása szerint

immár 5 431 713 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 619 877-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Szerdára elhunyt nyolc beteg, valamint újabb 91 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 29 971-re nőtt az áldozatok, és 807 775-re emelkedett a fertőzöttek száma. A gyógyultak száma jelenleg 736 387, az aktív fertőzöttek száma pedig 41 fő. Kórházban 241 koronavírusos beteget ápolnak, közülük már csak 32-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 3322-en vannak, a mintavételek száma 6 073 516-ra nőtt.

A kormányzati portálon továbbá közölték:

Magyarország – a magyar lakosság, és a külhoni magyarok védelme érdekében – felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást.

A Kormány.hu-n megjelent közlemény szerint az oltásra a 18 év feletti magyar és nem magyar állampolgárok is jogosultak. Az oltakozni vágyók a kijelölt oltópontokon vehetik majd fel a védőoltást, viszont a vakcinák közül nem válogathatnak. Regisztrációjuk az oltóponton fog történni.

Romániában tehát Temes, Arad, Bihar és Szatmár megye lakosainak, Ukrajnában Kárpátalja lakosainak, Szerbiában a nyugat-bácskai, az észak bácskai, és az észak-bánsági körzetnek, Horvátországban Muraköz, Kapronca-Körös megye, Verőce-Drávamente megye és Észak-Baranya megye lakosainak, Szlovéniában a Mura menti régiónak, Ausztriában Őrvidéknek (Burgenlandnak), Szlovákiában a pozsonyi, nagyszombati, nyitrai, besztercebányai, valamint a kassai kerületeknek szól a felajánlás.

A részleteket szabályozó kormányrendelet kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Alacsony a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján a Koronavírus.gov.hu közölte: a szennyvíz koronavírus-koncentrációjának országos átlaga továbbra is alacsony értéket mutat. A múlt héten közölt adatok szerint Szombathelyen és Miskolcon még mérsékelt volt a koncentráció, a 24. héten viszont már ebben a két városban is alacsony koncentrációt mértek.