Megszűnt a határellenőrzés Magyarország schengeni belső határain

Szerda reggeltől szabad az út, az ország belső határain visszaállt a járvány előtti helyzet.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 06. 23. 19:10
ORFK
Szerda hajnalban levonultak a rendőrök a schengeni belső határokról Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország schengeni belső határain ma hajnalban megszűnt a határellenőrzés. A rendőrség saját Facebook-oldalán köszönte meg azoknak az együttműködését, akik az elmúlt időszakban érintettek voltak a határátlépésekkel kapcsolatban. Az Országos Rendőr-főkapitányság köszönetet mondott a türelemért, a megértésért és azért a toleranciáért, amit a járványhelyzet okán bevezetett intézkedések miatt a polgárok kénytelenek voltak elfogadni.

Szerda hajnalban levonultak a rendőrök a schengeni belső határokról
Fotó: Police.hu

A koronavírus-járvány miatt a kormány tavaly szeptember elsejétől állította vissza ideiglenesen Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán a határforgalom-ellenőrzést és a határőrizetet. Ezt azóta többször meghosszabbították, legutóbb június 23-ig. A mai nappal a következő könnyítések léptek életbe: a rendőrség közleménye szerint

korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki – a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva – Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Ugyancsak korlátozás nélkül utazhat, aki a Magyarországra belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző hat hónapon belül átesett a Covid–19-betegségen vagy felmutatja – akár applikáción keresztül – védettségi igazolványát, valamint az azon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványát. Beléphet vele a felügyelete alatt álló, 18 éven aluli gyermeke is.

Beléphet továbbá az is, aki a védettségi igazolások elismeréséről szóló rendelet szerinti ország által kiállított védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával igazolja a koronavírus elleni védettségét, továbbá a felügyelete alatt álló 18 éven aluli is.

Csak a román, az ukrán és a szerb határon ellenőrzik a ki- és belépést a rendőrök
Fotó: Police.hu

A rendőrség honlapján részletes tájékoztató olvasható a magyar állampolgárok és a magyar állampolgársággal nem rendelkezők határátlépéséről, a sporteseményekre és kulturális rendezvényekre érkezőkkel kapcsolatos szabályokról, a Magyarországon átutazókra vonatkozó szabályokról, a repülőtérre vagy repülőtérről történő tranzit speciális szabályairól is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.