időjárás 15°C Vendel 2021. October 20.
logo

Működik a Gyurcsány-forgatókönyv Szigetszentmiklóson

Magyar Nemzet
2021.06.08. 14:07
Működik a Gyurcsány-forgatókönyv Szigetszentmiklóson

Bejött a papírforma: a baloldal sokszínűsége valójában Szigetszentmiklóson is csak vetítés, igazából Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára mozgatja a szálakat. Két jelölt máris visszalép a DK javára, és mivel nincs igazán erős kihívója, könnyen lehet, hogy ő visz mindent.

Kettővel kevesebb a választási lehetősége azoknak a szavazóknak, akik Szigetszentmiklóson el szeretnék dönteni, kit indítsanak közösen a baloldali pártok 2022-ben Pest megye 8. számú választókörzetének országgyűlési mandátumáért. Ketten máris visszalépnek a DK javára.

Az MSZP-s Stefanik Zsolt 2018-ban a DK-elnök Gyurcsány Ferenccel
Fotó: Facebook

Az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy a negyvenezres városban a szálak valójában a Gyurcsány-párti Jószai Attila kezében futnak össze. A DK-s politikusnak nagy szerepe volt abban, hogy 2019-ben összeállt a helyi szivárványos koalíció, amely mandátumhoz segítette az egyébként a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) bázisáról induló Nagy Jánost. A polgármester és közötte már a választási győzelem után feszültség keletkezett: Nagy idén év elején egyszemélyi döntéssel, és a kormányhivatal szerint jogszerűtlenül felmentette őt alpolgármesteri tisztéből. Jószai párton belüli súlyát jól mutatja, hogy Varju László is ellátogatott a városba, hogy mellette demonstráljon.

Jószai hátrébb lépett a helyi közéletben, de felesége, Jószai Teodóra közben már elkezdte építeni magát, mint a DK országgyűlési képviselőjelöltje, akit Dobrev Klára is meglátogatott tavasszal.

A Gyurcsány-párti Jószai család erejét bizonyítja az is, hogy az ellenzéki előválasztásra készülve két párt is az ő körükhöz tartozó jelöltet állított: a Momentum a még újoncnak számító Gyurcsik Józsefet, az MSZP pedig azt a Stefanik Zsoltot, aki a halásztelki alpolgármesteri székből vitorlázott át Szigetszentmiklósra, és aki 2018-ban még vígan kampányolt együtt a rivális pártnak számító DK elnökével, Gyurcsány Ferenccel. Ez a két jelölt lépett most vissza. Gyurcsik gesztusát hétfőn be is jelentették, ahogyan azt is, hogy Jószai Teodóra támogatására biztatja a voksolókat.

Hivatalosan még nem jelentették be, de információnk szerint már Stefanik Zsoltot is visszaléptette a pártja.

A baloldali szavazók tehát hoppon maradtak Szigetszentmiklóson, a palettán ugyanis már csak az LMP-s Kendernay János maradt. Indul a választáson Nagy János polgármester is, de ő már szinte teljesen elveszítette baloldali támogatottságát, ebben a küzdelemben a ma már meghatározhatatlan politikai identitású MMM és Jobbik támogatja.