Orbán Balázs: A Mathias Corvinus Collegium egy furmányos magyar lelemény

Orbán Balázs szerint a Mathias Corvinus Collegium célja, hogy segítse és képezze a tehetséges, hazaszerető magyar fiatalokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 16. 15:46
null
Neves külföldi professzoroktól, vállalati és kormányzati döntéshozóktól hallgathatnak előadásokat a programba jelentkező fiatalok Forrás: MCC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a korábbi szakkollégiumi mozgalomhoz hasonlóan egy furmányos magyar lelemény, amelynek célja, hogy a nemzet felívelő korszakaiban megtalálja, kiemelje, segítse és képezze a tehetséges és hazaszerető magyar fiatalokat – mondta a Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke szerdán Budapesten, amikor okleveleket adott át az intézmény egyik programját elvégző hallgatóknak.

Miniszterelnökség parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a mai közjogi méltóságok is a szakkollégiumi mozgalomból érkeztek, és egy esetleges politikai váltás esetén is valószínűleg sokan ugyanonnan jönnének. Mint fogalmazott, Magyarországon ez egy pártpolitikai logikán átívelően létező jelenség.

Az államtitkár kijelentette: büszke a 25 éve magyar leleményként indult MCC-re, amely arra a gondolatra épült, hogy kell lennie egy olyan intézménynek, amely nem kötődik egyetlen egyetemhez vagy diszciplínához sem, mert egy ilyen kötődés szűkítést jelentene.

– Kell egy olyan ernyőintézmény-rendszer, amelyik több egyetemhez, több tudományterülethez kötődik és mindenhonnan gyűjti a legtehetségesebb fiatalokat – mondta Orbán Balázs, és hozzátette, hogy nem elég a tehetségekkel akkor foglalkozni, amikor bekerülnek az egyetemre, hanem már az általános iskolától segíteni kell őket, akár a nyugdíjba vonulásukig. Egy olyan programot kell kialakítani, ami hálót, dobbantót biztosít a fiataloknak, hogy be tudják járni az útjukat – mondta a kuratóriumi elnök.

Orbán Balázs a tehetséges hazaszerető fiatalok képzésének fontosságát hangsúlyozta
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés tavalyi döntése eredményeként

az MCC által indított programot horizontális és vertikális értelemben is kiterjesztett módon 35 helyen, egyszerre tízezer fiatallal foglalkozva folytatják a következő években.

Mint mondta, nekiálltak kiépíteni az infrastrukturális hátteret, továbbá felépíteni a szellemi közeget, ami ahhoz kell, hogy a tehetséggondozó program sikeres lehessen.

Azt hangoztatta, két dologban hisznek; a hazaszeretetben és a nemzetközi versenyképességben. Hozzátette: előbbi a mindennapi patriotizmust jelenti, amely nem politikai, hanem emocionális, identitáskategória, utóbbi pedig a mindenekfeletti minőségről szól. Orbán Balázs az MCC Vitaakadémia-képzését teljesítőknek szóló oklevelek átadásán azt mondta, vita nélkül nem létezik intellektuális pezsgés, mert a vita a XXI. század modern intellektuális párbaja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.