Varga Judit: Az Európai Ügyészséggel csak a hatalmát növelné Brüsszel

A korrupcióval szembeni fellépés rendkívül fontos mind európai, mind nemzeti szinten, de nem biztos, hogy a megoldás újabb és újabb intézmények létrehozása.

Forrás: facebook2021. 06. 01. 18:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra véleményét az Európai Ügyészségről. Mint ismert, hazánk mellett négy másik uniós tagállam – Lengyelország, Dánia, Svédország, Írország – is jelezte a távolmaradását a szervezettől.

A miniszter közölte: tisztán kell látni az Európai Ügyészség témájában. Hozzátette, „mielőtt még a magyar ellenzék és a vele egy tőről fakadó civil szervezetek és a sajtó ujjongani kezdene, és ódákat zengenének az Európai Ügyészségről, fontos, hogy az erőltetett európai szemellenzőt félretéve a dolgok mögé lássunk.”

„A magyar kormány – az Országgyűlés előzetes állásfoglalásának az értelmében – úgy döntött, nem kíván részt venni az Európai Ügyészség létrehozásában, így a megerősített együttműködésben sem.

A szervezetből nem kérő országokkal egyetértésben hazánk úgy véli, az Európai Ügyészség felállításával Brüsszel csak az eddiginél is nagyobb hatalmat akar magának a tagállamok kárára.”

Varga Judit kiemelte: „Az ügyészséget létrehozó dokumentum nem felel meg olyan alapvető, elvi szintű és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti önrendelkezés és az alkotmányos berendezkedés teljes tiszteletben tartása.”

Varga Judit szerint az Európai Ügyészséggel kapcsolatban sok a kérdőjel, a megoldatlan probléma és rengeteg a hiányosság, az egész szervezet működési mechanizmusa kaotikus és bizonytalan. Közölte, hogy a magyar kormány ezért határozott a távolmaradás mellett. Ez szerinte nem jelenti azt, hogy megfigyelőként ne kövessük figyelemmel, hová vezet az Európai Ügyészség működése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.