Az Alkotmánybíróságon támadják a védettségi igazolványt

Több panaszos kéri, hogy az alkotmánybíróság vizsgálja meg és semmisítse meg a védettségi igazolványt szabályozó kormányrendelet több rendelkezését, mert szerintük hátrányos megkülönböztetésben részesülnek.

Magyar Nemzet
2021. 07. 15. 18:03
null
A képen, amely illusztráció névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány Fotó: Róka László Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elmúlt két hónapban nagyszámú alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz, amelyben az indítványozók a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet védettségi igazolvánnyal összefüggő egyes rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérték” – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. Közleményükben elmondták, hogy az alkotmányjogi panaszok túlnyomó részének azonos volt a szövege, az ügyek ez alapján több csoportra voltak oszthatóak.

A képen, amely illusztráció, névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

„Az Alkotmánybíróság ezért ügyrendje alapján a hasonló vagy megegyező tartalmú típusindítványokat IV/1093/2021. ügyszámon egyesítette. Ez lefedi az indítványozók által kifejtett valamennyi aggályt.

Az Alkotmánybíróság tanácsa az egyesített alkotmányjogi panaszt befogadta, és megkezdte az érdemi vizsgálatot”

– közölték. Ab döntésére várhatóan a nyári ítélkezési szünetet követően kerül sor. A határozatot az Alkotmánybíróság a honlapján fogja közzétenni.

Az indítványozók többségben azt sérelmezik, hogy a kormányrendelet súlyos alapjogsérelmet okoz azoknak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Továbbá hátrányosan megkülönbözteti azokat, akik az egészségügyi kockázatok miatt a döntésük alapján nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

„A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők intézményes megkülönböztetése nemcsak az arányosságot, de a puszta észszerűséget is nélkülözi, hiszen az őszinél sokkal kedvezőbb járványügyi számok mellett vezetnek be sokkal súlyosabb, diszkriminatív jogkorlátozást” – írta még májusban az Azonnali.hu egyik főszerkesztője, egyúttal jelezve, hogy az AB-hez fordul emiatt. Az LMP-s Ungár Péter tulajdonában lévő internetes újság felületén több oltási igazolványt kritizáló írás is megjelent korábban, elképzelhető, hogy az azonos szövegű panaszokhoz is közük van.

A védettségi igazolvány jelenleg egyébként csak zenés, táncos tömegrendezvények, fesztiválok látogatásához szükséges,

korábban még az éttermek belső termeibe is csak a plasztikkártya birtokában lehetett belépni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.