Magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot Zadarban és Pulán

Tizenötödik éve segítik a nyári főszezonban a turistákat magyar rendőrök a horvát tengerparton.

Végh Attila
2021. 07. 02. 12:58
ORFK
Csak a helyi rendőrökkel közösen adhatnak szolgálatot külföldön a magyar járőrök Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évtizede minden nyáron magyar rendőrökkel is találkozhatnak a Zadar és Pula környékére utazó magyar túristák. Júliusban és augusztusban naponta járőröznek két város környékén. Intézkedési jogkörük nincs, csak a melléjük kirendelt horvát rendőrökkel együtt adhatnak szolgálatot, de így is rengeteget tudnak segíteni a kint nyaraló magyaroknak a tengerpart idegenforgalmi szempontból frekventált övezeteiben. Az angolul és horvátul is beszélő magyar egyenruhások éjjel-nappal elérhetők telefonon. Minden magyar segítségkérésre azonnal reagálnak, legyen az baleset, okmány elvesztése, áldozatvédelmi probléma. Ha kell tolmácsolnak, segítenek a hivatalos ügyek intézésében is.

2006 óta járőröznek magyar rendőrök a nyári főszezonban Zadar tengerpartján
Fotó: Police.hu

Nyolc magyar rendőrt vezényeltek idén az Adriai tenger mellé. 2006 óta működik ez a szolgálati rendszer, a tapasztalatok szerint a horvát rendőrök is hasznosnak tartják, a magyar turisták pedig kifejezetten örülnek annak, ha bármilyen problémás, hatósági hatáskörbe tartozó ügyben anyanyelvükön, magyar rendőrnek mondhatják el gondjaikat, kérhetnek segítséget.

Az ORFK tapasztalatai szerint a magyar rendőrökhöz az elmúlt tizenöt év során egy hónap alatt átlagosan hatvan telefonhívás érkezett bajba jutott honfitársaiktól. A tengerparti járőröktől legtöbbször ellopott vagy elhagyott okmányok kapcsán kértek tanácsot, a magyar rendőrök az eljárási költség kifizetésében és a hazautazáshoz szükséges igazolás beszerzésében is segítettek. A balesetet szenvedett magyaroknak a kórházi kezelés és a biztosítási ügyek intézésében is helyben tudnak támogatást adni. Szabálysértési ügyek miatt legtöbbször közlekedési bírság miatt keresték fel segítségkéréssel turisták a magyar rendőröket. Segítettek az elmúlt években a becsapott magyar turistáknak is, azoknak, akik nem a hirdetésnek megfelelő elhelyezést kapták, illetve olyan szállást foglaltak le, ami kiérkezésükkor már megszűnt.

Csak a helyi rendőrökkel közösen adhatnak szolgálatot külföldön a magyar járőrök
Fotó: Police.hu

Tudnivalók a Horvátországba utazóknak

A koronavírus-járvány miatti intézkedések következtében a Horvát Köztársaság területére történő belépéskor minden külföldi állampolgárnak egy nyilatkozatot kell kitöltenie. A határátlépés meggyorsítása, illetve a várakozás elkerülése érdekében a nyilatkozat – magyar nyelven is – kitölthető. A Horvátországba utazó magyar állampolgárok naprakész információkat találnak a Konzuli Szolgálat honlapján. Amennyiben egy magyar turistának segítségre van szüksége, Zadarban és környékén a +36 30 114 8704-es, míg Pulában a +36 30 744 6147-es telefonszámot hívhatja a nap 24 órájában. A két telefonszám 2021. július 1. és augusztus 31. között érhető el segítségkérésre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.