időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Merkely Béla: Az antitestmérés nem mutat egyértelmű eredményt

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió
2021.07.18. 11:21 2021.11.30. 13:04
Merkely Béla: Az antitestmérés nem mutat egyértelmű eredményt

Semmiképpen sem jó, ha az ember fél a megfertőződéstől, ezért jó megoldás, ha felvesszük a harmadik oltást, illetve – ha eddig még nem tettük – az oltást. Ezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mondta a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva.

„Az antitestszint nem egyenlő a védettséggel, ez a védettségnek csak egy eleme” – mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva. A kutató orvos kifejtette, az antitestek vizsgálata a betegség lefolyását tudja biztosan igazolni, de a védettség igazolása sokkal bonyolultabb folyamat. Mint arról tájékoztatott: egy, az egyetem által végzett felmérés szerint azok körében, akik már kaptak oltást (a kutatás valamennyi vakcinára kiterjedt), és akik negatív antitestteszttel rendelkeztek – mindenkinél egyértelműen igazolható volt a védettség. Amint azt Merkely Béla elmondta, az oltás igenis nagy szerepet játszik a megelőzésben. Hozzátette, nincs ok kapkodásra, elsőként azoknak érdemes regisztrálniuk, akik még nem vettek fel oltást, illetve azoknak, aki valamilyen krónikus betegség miatt sokkal inkább veszélyeztetettek a járvánnyal szemben.

Az orvos azt javasolta, hogy a háziorvoshoz fordulva válasszuk ki a megfelelő megoldást. Hozzátette: a harmadik oltással kapcsolatban nem kell félni, nem kell mellékhatásoktól tartani, a harmadik oltás nem árthat.

Merkely Béla szerint is fontos a harmadik oltás
Fotó: Talán Csaba/Origó

Éppen ezért tartja fontosnak, hogy a járvány negyedik hullámára készülve minél többen döntsenek a vakcina felvétele mellett. A professzor szerint nagyon sokat segítene, ha azok, akik eddig még nem tették meg, kérnék az oltást, illetve azok, akik már felvették, jelentkeznének a harmadikra is. Merkely Béla a kombinált oltás mellett voksolt, vagyis úgy véli, az nyújt megfelelő védettséget, ha nem a már felvettel megegyező típusú vakcinát kérünk.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Médiaklikk oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.