Újabb képet találtak egy Szinyei Merse-festmény alatt

Újabb képet fedeztek fel Szinyei Merse Pál egyik festményének restaurálása közben – tudta meg első kézből a Ripost7, miután munkatársaik szemtanúi voltak, amint a restaurátor kivette a képet a keretből, és kiderült: alatta újabb festmény van. Egyelőre nem tudni, az is a híres magyar festő munkája-e, de nagyon valószínű, hogy egy ismeretlen képe került elő, amit jelenleg vizsgálnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Ripost2021. 07. 13. 12:17
null
Időbe telik, amíg megállapítják, hogy a festmény alá rejtett kép egy új, eddig ismeretlen Szinyei Merse-mű vagy valami más. Forrás: Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még nem tudjuk, hogy történelmi pillanatban lesz részünk, a műhelyben ugyanis a szemünk láttára derült ki: az egyik Szinyei Merse-festmény alatt egy másik kép is megbújik”

– számoltak be a Ripost7 munkatársai riportjukban.

A lap arra volt kíváncsi, hogyan dolgoznak az új Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK), hol raktározzák a híres műkincseket és miként folyik a munka a hipermodern restaurálási műhelyekben. A világszínvonalú múzeumi háttérintézmény, a Liget Budapest-projekt részeként épült fel a Szabolcs utcában, az egykori kórház területén. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben múzeumi raktárak, restaurátorműhelyek, laborok és kutatószobák működnek, de az épülethez kapcsolódó parkban kapott helyet a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet és látogatóközpont is.

Időbe telik, amíg megállapítják, hogy a festmény alá rejtett kép egy új, eddig ismeretlen Szinyei Merse-mű vagy valami más
Fotó: Ripost

Először úgy tűnt, hogy ennél a festménynél is egy korábbi festett réteg látható, de az egyik restaurátor azt kérte, hogy vegyék le a keretről, mert szerinte két vászon van egymás alatt.

Miután óvatosan kivették a képet, a restaurátor csipesszel felemelte a vásznat, és ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy alatta van egy másik festmény is.

A szélen zöld festék nyomai látszottak, s mivel a felső kép teljesen más színvilágú, egyértelmű, hogy egy újabb festményre bukkantak. A képet nem bontották le azonnal a másikról, így a lap munkatársai nem láthatták meg, mit ábrázol az alsó kép.

– Ilyenkor több szempontot mérlegelni kell, de valószínűleg külön fogjuk szedni – magyarázta a restaurátor. Ilyen

esetben a gyűjteményi osztályokkal közösen hozzák meg a döntést, a természettudományos és művészettörténeti háttér

tanulmányozásával, ezért időbe telik, mire megtudhatjuk, mit rejtett Szinyei piros sapkás fiút ábrázoló festménye,

ami 1866-ban készült Jernyén, és a festő öccsét, Zsigmondot ábrázolja piros sapkában, csibukkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.