Bosszúságot okoznak a bérlakásokba költöztetett hajléktalanok

Karácsony Gergely részvételi költségvetésének nagy nyertesei a hajléktalanok lettek, az ígéretek szerint jó néhányukat fővárosi bérlakásokba költöztetheti majd a főváros. Másfél évvel ezelőtt a főpolgármester úgy döntött, hogy a Kőbányai út 22. szám alatti fővárosi bérházba több tucat fedél nélkülit költöztet. A főpolgármester összebútoroztatta a hajléktalanokat az évek óta ott élő bérlőkkel úgy, hogy az említett házban sok család közös tusolót és mellékhelyiséget használ. Ez már akkoriban felháborodást keltett a lakókban, most pedig azt mondják: a kéretlen összeköltözés élhetetlen állapotokat hozott létre. Ez várhat több olyan társasházra, amelyikben üres ingatlana van a fővárosnak.

2021. 08. 28. 15:47
null
Fotó: BARANYAI ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Káosz uralkodik a Kőbányai út 22. szám alatti fővárosi bérházban, amióta Misetics Bálint szociális és lakhatási főtanácsadó vezényletével több tucat hajléktalant költöztettek az üresen álló lakásokba.

A folyosókon ürülék, a lépcsőházban hegyekben a kidobott bútor, éjszaka megy a mulatozás, kiabálás, az ablakokon dobják ki használt pelenkát

– állítja Irén, aki már nyolc éve lakik a 187 lakásos fővárosi bérházban. A Hírnyolc tudósításából kiderül, az ott élő hajléktalanok beengednek más hajléktalanokat is, és olyankor megy az ereszd el a hajam: „piálnak, drogoznak, éjszaka a folyosón randalíroznak”.

Az új beköltözők különböző szervezetektől ingyen kaptak bútorokat; amire nincs szükségük, azt a lépcsőházakban tornyozzák fel, ami viszont tűzveszélyes.

Forrás: Hírnyolc 


 

„Nyolc éve, amikor ideköltözünk még a lakásajtó is nyitva maradhatott, nem volt semmi probléma. Most ugyanezt nem mernénk megtenni. 

Mintegy két éve lettek ide betéve a hajléktalanok, azóta pokollá vált az életünk. Minket senki nem kérdezett meg, hogy akarunk-e ilyen szomszédokat.

Ez Karácsony Gergely és Pikó András műve” – mondja a hölgy, aki egyébként baloldali szimpatizáns. Irén szerint az új beköltözők nem értékelik az ingyen kapott felújított otthonaikat, mert nem is tettek érte semmit. Nem úgy, mint a régiek, akik pályázat útján kerültek oda és jelentős bérleti díjat fizetnek. Ráadásul a korábbi bérlők panaszkodni sem mernek, mert szerződésbontással félemlítik meg őket.

Lapunk még tavaly számolt be arról, hogy Karácsony Gergely a Gyáli úti átmeneti hajléktalanszállás lakóinak új helyét egy félig üres Kőbányai úti bérházban találta meg. 

A legtöbb lakás komfort nélküli szoba-konyhából áll, a folyosón található a közös illemhely és a tusoló. A bérház lakói évek óta menekülnének, Karácsony döntése csak ront a helyzetükön.

A korábbi fővárosi vezetés sorban ürítette ki a lakásokat, hogy az ott élőket a mai kornak megfelelő ingatlanba költöztesse. Új lakás helyett azonban új szomszédokat kaptak a lakók, akik szerény körülmények közt éltek eddig is, de nem gondolták, hogy otthonaikból hajléktalanszállót csinál az önkormányzat, ezzel tovább rontva az életkörülményeiket.

Karácsony Gergely főpolgármester terve ezzel nem ért véget. A részvételi költségvetés témaköreit úgy alakították ki, hogy a hajléktalanlobbi céljaira mindenképpen jusson pénz. Mint lapunk megírta: a közel kétmilliós fővárosban mindössze 3902 szavazattal nyert a hajléktalanok bérlakásokba költöztetésének ötlete. Ezt azt jelenti, hogy a Kőbányai úti bérház esetéhez hasonlóan fővárosi bérleményekbe költöztetik majd be a fedél nélkülieket.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.