Hazafiság, haza iránti hűség, lojalitás és bajtársiasság

Aki a Magyar Honvédséghez valamilyen formában csatlakozni szeretne, sokféle szolgálati jogviszony közül választhat – közölte Benkő Tibor, az önkéntes katonai szolgálat részleteiről szólva. A rendszer lehetővé teszi, hogy az érdeklődők hivatásos, szerződéses és tartalékos katonának is jelentkezzenek.

Magyar Nemzet
2021. 08. 23. 17:47
2020. 04. 16.Kaposvár Hatvan hivatásos és önkéntes katona készül fel a mentesítési munkára a Boconádi Logisztikai Ezrednél. A kaposvári laktanyában. Fotó: Muzslay Péter MP Somogyi Hírlap Fotó: Somogyi Hírlap/Muszlay Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új katonai szolgálati forma részleteiről kérdezte Benkő Tibort a Honvédelem.hu portál, aki elmondta, hogy a hazafiság, a haza iránti hűség, a lojalitás, a hazaszeretet vagy a bajtársiasság elengedhetetlen az ország biztonságának garantálásához. Ezeket a nélkülözhetetlen emberi tulajdonságokat viszont el kell sajátítani, aminek színtere a Magyar Honvédség, formája és módja pedig a katonai szolgálat.

 – A fiatalok többsége ma már úgy nő fel, hogy még katonát sem nagyon látott, nemhogy elsajátította volna mindazt, ami hazánk és szeretteink megvédéséhez szükséges, ugyanakkor azon dolgozunk, hogy Magyarországon az állampolgárok honvédelmi ismeretei egyre szélesebb körűvé váljanak. Éppen ezért a tárca jelentős szerepet vállal a hazafias, honvédelmi nevelés támogatásában

 – hangsúlyozta a miniszter, aki örömmel tapasztalta, hogy vonzó alternatívát tudnak kínálni, mert a rendkívül rövid jelentkezési határidő mellett, a regisztráltak száma már meghaladta a 380 főt.

A politikus kiemelte, hogy most fő célcsoportként olyan fiatalokat szólítottak meg, akik kénytelenek egy időre tanulmányaikat szüneteltetni, mert vagy nem sikerült bejutniuk az általuk kiválasztott oktatási, felsőoktatási intézménybe, vagy valamilyen oknál fogva el kellett halasztaniuk tanulmányaik megkezdését, és erre az időre stabil kereseti lehetőséget keresnek. Nekik biztosít lehetőséget az önkéntességen alapuló, új szolgálati forma.

 – Azt tapasztaljuk, hogy a társadalom és azon belül a fiatalok nyitottak és érdeklődők ezekben a kérdésekben, sőt támogatják a honvédelem ügyét. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők száma. Még 2010-ben csak 17 tartalékos katonával rendelkezett a Magyar Honvédség, mára ez a szám meghaladta a 11 ezret 

– rögzítette Benkő.

A beszélgetés során arról is szó esett, hogy a program megtervezésekor fontos szempont volt a fiatalok igényeinek a figyelembevétele, így sikerült olyan programot kidolgozni, ami vonzó lehet a fiatalok számára, és ehhez olyan ösztönzőrendszert is társítottak, ami kellően támogathatja a fiatalok későbbi törekvéseit. Továbbá a program egyrészt olyan hasznos tudást biztosít a jelentkezőknek, amit életük során a későbbiekben is hasznosítani tudnak, másrészt a hat hónap alatt biztos kereseti lehetőséghez jutnak. 

A kidolgozott ösztönzési rendszerről szólva a miniszter közölte, hogy azok a fiatalok, akik hazájuk szolgálatára jelentkeznek, és részt vesznek a magyar emberek biztonságának garantálásában, további juttatásra érdemesek, így akik vállalják, és teljesítik a hat hónapos katonai szolgálatot, majd folytatni kívánják felsőfokú tanulmányaikat, a következő felvételi eljárás során a féléves szolgálatért akár 32 többletpontot kaphatnak, míg aki egyéves szolgálatot vállal, azt akár 64 többletpont is megilletheti.

A program előzményeiről Benkő Tibor elmondta, hogy egy évvel ezelőtt, a koronavírus okozta járványhelyzetben a kormány egy válságkezelő programot dolgozott ki, aminek a középpontjában a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése állt, ehhez pedig a Magyar Honvédség is csatlakozott. – A szolgálati formával a munkahelyüket elveszítő, elhelyezkedni szándékozók részére tudtunk ideiglenes foglalkoztatást és kereseti lehetőséget biztosítani, ezzel együtt megmutatni a katonai pályában rejlő lehetőségeket – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: egy olyan szolgálati forma jött létre, amivel lehetőséget biztosítanak azoknak, akik elkötelezettek a honvédelem ügye iránt, és ki akarják próbálni a katonai életet.

(A borítóképen hivatásos és önkéntes katonák készülnek fel a mentesítési munkára a Boconádi Logisztikai Ezrednél. A kaposvári laktanyában. Forrás: Muzslay Péter - Somogyi Hírlap/Mediaworks)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.