időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Honvédség: az állomány felkészült a repülőnapra

Magyar Nemzet
2021.08.19. 14:13 2021.08.19. 14:50
Honvédség: az állomány felkészült a repülőnapra

Az állomány felkészült az augusztus utolsó hétvégéjén tartandó kecskeméti Nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutatóra – jelentette ki a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Sándor Zsolt hozzátette: már csak nyolc nap van hátra, hogy nyolc év után ismét repülőnapot tartsanak Kecskeméten. Várják a repülés szerelmeseit, a szárazföldi technikáért rajongókat, a gyermekeket. A repülőeszközök mellett ugyanis a szárazföldi haderőnem új haditechnikai eszközeit is meg lehet ismerni. Több eszközt nemcsak kiállítva, hanem dinamikus bemutatón is meg lehet tekinteni. Lesz akadálypálya, lézerharc, arcfestés, számos ügyességi játék és kint lesznek a katonai toborzók is – sorolta.

A repülőnapon is demonstrálják azt, hogy az adóforintokat jól használják fel, olyan képességet építenek, amely magasabb szinten garantálja a magyar emberek, Magyarország biztonságát – emelte ki.

Sándor Zsolt, hozzátette: szeretnének eljutni a teljes társadalomhoz egyrészt az utánpótlás biztosítása érdekében, másrészt, hogy mindenki ismerje meg az ország védelmével kapcsolatos feladatokat és azokat az embereket, akik ezeket naponta hajtják végre.

A Magyar Honvédség parancsnokhelyettese azt is elmondta, hogy a kecskeméti repülőnapra 5500 tiszteletjegyet ajánlottak fel egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak, a katasztrófavédelemnek, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő-haderőnemi szemlélője elmondta: a magyar mellett 15 ország légiereje tart még bemutatót a kecskeméti légtérben. Több mint 35 repülőeszköz jelenik meg, köztük olyan kuriózum is, mint a Eurofighter EF–2000 vadászbombázó, amelyet a brit és az olasz légierő is elhoz. 

Bemutatkoznak a hagyományőrzők, a honvéd kadétok, továbbá a sportszázadhoz tartozó olimpikonokkal is lehet majd találkozni. Lesznek továbbá ügyességi feladatok, mint például íjászat, akadálypálya, valamint gyakorlógránáttal kézigránátdobás. A különböző versenyek győztesei pedig nemcsak tárgyjutalmat, hanem akár helikopteres utazást is nyerhetnek majd - emelte ki.

Meg lehet tekinteni továbbá a honvédségi fizikai állapotfelmérést is, sőt akár részt is lehet majd venni. Kilián Nándor azt mondta: a 8 órai nyitástól a 18 órái zárásig mindkét napot kitöltik a programokkal. Már csak abban reménykednek, hogy az időjárás is kedvező lesz - jegyezte meg.

Iványi Balázs, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnök-helyettese kiemelte: jegyeket a helyszínen nem, csak elővételben lehet vásárolni a Repülőnap2021.hu oldalon, augusztus 26-án éjfélig. 

A helyszínre csak érvényes védettségi igazolvány bemutatásával lehet belépni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.