Megfosztják az SZFE-hallgatókat a magas színvonalú tanulás lehetőségeitől

A Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi vezetése csupán eszközként használja a hallgatókat, hogy a modellváltás sikerességét megtörjék – jelezte közleményben az SZFE vezetése. A felsőoktatási intézmény arra reagált, hogy a sztrájkoló tanárokból verbuválódott Freeszfe Egyesület szerint elhagyja szinte minden olyan hallgató a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, aki 2019-ben valamelyik filmes osztályt kezdte el.

Magyar Nemzet
2021. 08. 15. 15:24
null
SZFE Tüntetés. 2020906 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) az intézmény több mint százötven éves történetének legnagyobb megújulási és fejlesztési folyamata zajlik” – írta közleményében a felsőoktatási intézmény. Emlékeztettek arra, hogy az SZFE korábbi vezetése minden elemében lepusztult állapotban hagyta hátra. „Eddig is egyértelmű volt, hogy számukra a hallgatók is csak eszközök, akiket lelkiismeretfurdalás nélkül felhasználnak annak érdekében, hogy hátráltassák az SZFE sikeres modellváltását és megújítását” – fogalmazott az egyetem vezetése, hozzátéve: ennek a rombolásnak a legújabb állomása a hallgatók egy csoportjának előre megtervezett távozási akciója. „Nem vagyunk meglepve, de nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy 

 

egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait. Ezzel megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE képzési lehetőségeitől”

 – fejtették ki.

Kiemelték, hogy ennek ellenére az előző vezetés által méltatlanul lepusztulni hagyott ingatlanokat felújították, a mozgóképes képzések pedig egy magas színvonalú stúdiókkal és tantermekkel felszerelt, új oktatási helyszínen indultak el. 

 

„Több száz milliós értékben szereztünk és szerzünk be modern film- és színháztechnikai eszközöket, melyek révén az SZFE az elkövetkező években Európa egyik legjobban felszerelt és legszínvonalasabb színházi és mozgóképes felsőoktatási intézményévé válik”

 – jelezte a vezetés, majd arra is rámutattak, hogy a megújulás hírére az SZFE-re az idén sokszoros volt a túljelentkezés. „A sikeres felvételi eljárás eredményeként szeptemberben százharminc elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait Egyetemünkön” – zárul a közlemény.

 

Mint ismert, az előző vezetés mellett az SZFE hallgatói önkormányzata is igyekezett besározni az új vezetés renoméját, azzal vádaskodva, hogy „hátrányos megkülönböztetést elszenvedő” diákokról értesültek a felvételi eljárás alatt. Ezzel szemben Szarka Gábor kancellár a lapunknak adott interjúban rámutatott, hogy semmilyen hasonló jelzés nem érkezett, a felvételi eljárás zökkenőmentes volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.