Petíció indult a Karácsony által megfúrt útfelújításért

Aláírásgyűjtésbe kezdett a józsefvárosi Fidelitas a Somogyi Béla utca elmaradt felújításának pótlásáért. A VIII. kerületi utca felújítása a Blaha Lujza tér rekonstrukciója projekt keretein belül valósulna meg, ám Karácsony Gergely vezette főváros kivette az elsődleges tervek közül.

Forrás: Magyar Nemzet, Hírnyolc, Facebook2021. 08. 05. 12:33
null
Sára Botond aláírást gyűjt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hiába kezdődött meg végre a Blaha Lujza tér felújítása – nagyrészt a kormányzati támogatásnak köszönhetően –, a főváros baloldali vezetése mégis több, korábban a projekt biztos részét képező fejlesztést lehúzott. Nekik köszönhetően a Somogyi Béla utca felújítását is a meghiúsulás fenyegeti – mára már csak opció, amiért tovább kell küzdeni. Az utcában élőkkel összefogva ezért aláírásgyűjtésbe kezdtünk – írta közösségi oldalán Sára Botond, Józsefváros korábbi fideszes polgármestere. Mint ismert:

Jelentős késéssel, de jóval szűkebb műszaki tartalommal indult el nemrég a Blaha Lujza tér felújítása és a Somogyi Béla utca felújítását is csak „opcióvá” minősítette vissza Budapest baloldali városvezetése.

Ezért a józsefvárosi polgári oldal az utca lakóival összefogva aláírásgyűjtést kezdeményezett, hogy mindenképp valósuljon meg ez a felújítás is. Az aláírásgyűjtést a helyi Fidelitas indította el, majd ehhez Sára Botond korábbi polgármester is csatlakozott.

Tarlós István főpolgármestersége idején, már 2019-ben készen voltak a tervek a Blaha Lujza tér komplex felújítására, sőt, a források és a szükséges engedélyek is rendelkezésre álltak.

Ám a 2019. októberi baloldali fordulat után Karácsony Gergely-féle fővárosi városvezetés – a Lánchíd felújításához hasonlóan – a Blaha terveit is átszabta, ezért indulhatott meg csak idén nyáron, jelentős késéssel a tényleges munka.

2019-ben a komplett terv becslések szerint közel négymilliárd forintba került volna, ebből egymilliárd volt a kormányzati forrás, azonban ennek határideje lejár 2021 végén, ezért égetővé vált a beruház elkezdése. Ekkor a főváros lebutította a terveket, és a költségek nem sokkal lépték túl a kormányzati támogatás összegét. Ám a baloldali városvezetés nem számolt az építőipari alapanyagok drágulásával, ezért másfél év csúszás miatt közel annyiba kerül a megcsonkított tervezet, mint az eredeti elképzelés. Ami érdekes, hogy még a lebutított tervezetben is szerepelt a Somogyi Béla utca felújítása, ám ezt váratlanul átminősítették csak „opcióvá”.

Ami még szembetűnő: Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere egyszer sem emelt szót azért, mert Karácsony Gergely feltételessé tette a Somogyi Béla utca felújítását, de akkor sem hallatta a hangját, amikor a főpolgármester egy tollvonással lehúzta a már előkészített Orczy tér felújítását. Ezzel szemben, a lakosságot felháborító drogambulancia nyitásának ügyében gyorsan időpontot kért Karácsonytól, mert az utolsó pillanatig ragaszkodott az ambulancia létrehozásához.

 

 

 

CSÖKKENTETTÉK A MŰSZAKI TARTALMAT

Még Tarlós István idejében a tervezés 148,5 millió forintba került a budapesti adófizetőknek, a kivitelezésre pedig négymilliárd forintot szánt a főváros. Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes lapunknak úgy fogalmazott, a költségvetésben szerepelt a tér felújítása, tehát meg volt rá a fedezet. A forráscsökkenés és a megváltozott igények következtében a tér felújítási tervei módosulnak. A tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, a térre felvezető aluljárólépcsőt felújítják, de az eredeti helyén és méretében marad meg. A buszváró nem kap egyedi fedést a költségcsökkentés, illetve a távlati közösségi közlekedési fejlesztések miatt. A térre tervezett pavilonépület más formában és más forrásból valósul meg. A Rákóczi úti középső fasor telepítése ezúttal elmarad a távlati közösségi közlekedési fejlesztések miatt. A terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz, és a tervezett rendezvénytéren a gömbkőrisfasor értékes egyedeit megóvják, illetve további fákat ültetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.