időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Rusvai Miklós: Ősszel már nem lesz annyi súlyos beteg

Elek Nikoletta
Forrás: MTI
2021.08.08. 10:45 2021.08.08. 10:46
Rusvai Miklós: Ősszel már nem lesz annyi súlyos beteg

Fontos lenne, hogy minél többen beoltassák be magukat most, ameddig még nem gyorsult be a koronavírus-járvány negyedik hulláma - hangsúlyozta Rusvai Miklós az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. 

 

A virológus szerint a következő tíz napban nem valószínű még, hogy begyorsul a járvány, ugyanis a száraz, meleg időt, mint általában a légzőszervi vírusok, a koronavírus sem kedveli.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet – a külföldről hazatérők által behozott vírusok, a tömegrendezvények és az iskolakezdés miatt szeptembertől ismét emelkedés várható a fertőzöttségi adatokban, de reményei szerint 

 

az oltásoknak köszönhetően idén ősszel már nem lesz annyi súlyos beteg, mint tavaly vagy tavasszal.

Véleménye szerint sokféle oka lehet annak, hogy a veszélyeztetettek közt is vannak olyanok, akik még nem oltatták be magukat. Egyeseknek egészségi állapotuk miatt nem adható be a vakcina, mások információhiányból vagy fals információkból adódóan nem vették fel a védőoltást, de vannak olyanok is, akik nem tudtak regisztrálni.  

 

Rusvai Miklós továbbá megerősítette, hogy 

az oltás után az ellenanyagszint körülbelül két-három hét alatt éri el a csúcsát, majd lassan csökkenni kezd.

 A védettség mértékét azonban a genetika és az életkor is befolyásolhatja, a korral arányosan ugyanis az immunrendszer teljesítőképessége is csökken – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.