időjárás 11°C Friderika 2021. September 20.
logo
A csepeli közpark felújítása lesz az elmúlt ötven év legnagyobb parkújítása a fővárosban

Elkezdődhet a csepeli közpark terveinek kidolgozása

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2021.09.15. 18:04 2021.09.16. 12:53
Elkezdődhet a csepeli közpark terveinek kidolgozása

– Megkötötték a szerződést a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval a csepeli közpark részletes tervezésére – közölte Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a közösségi oldalán. A bejegyzésből kiderül, hogy a Csepel-Szigetcsúcson lévő 36 hektáros városi zöldterület fejlesztése az elmúlt ötven év legjelentősebb zöldberuházása. 

Vitézy kifejtette, hogy a fejlesztés keretében a közparkban galériaerdő létesül a Duna-ág mellett, valamint nagy kiterjedésű pihenőterek, tisztások és fás ligetek válnak elérhetővé a budapestiek számára. 

– A területet gyalogos- és kerékpárutak, valamint sétányok teszik majd bejárhatóvá, a szabadidő aktív eltöltését pedig olyan létesítmények és eszközök szolgálják, mint a közösségi sportpályák, kültéri fitneszpark, mászófal, görpark, multifunkciós sportpályák és futókör. Az új közparkban helyet kapnak a közösségi kertek és játszóterek is, valamint egy vizes élőhely – tette hozzá a szakértő.

A megújuló csepeli közparkban ligetek, tisztások és pihenőhelyek állnak majd a látogatók rendelkezésére 
Fotó: Facebook/Vitézy Dávid

A vizes élőhely vagy „wetland” kapcsán a fejlesztési központ igazgatója azt írta: ez egy új elem, amely a természet működéséhez hasonló vízgazdálkodást tesz lehetővé. A „wetland” funkciója, hogy a környező területekre, utakra és épületek tetejére hulló csapadékot helyben tartsa, a felesleget pedig természetes szűrőrétegén átengedve visszaeressze a Soroksári-Dunába.

A tervek részletes ismertetésén túl a BFK vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy bár elsősorban a csepeliek fogják használni a megújuló közparkot, azonban a fővárosi közlekedési vonalak fejlesztése révén – mint a H7-es és H6-os vonalak meghosszabbítása – a belvárosból is könnyen megközelíthető lesz a helyszín.

Fotó: Facebook/Vitézy Dávid

A borítóképen: Vitzéy Dávid. Fotó: MTI/Mohai Balázs