Fábry Kornél atya: Nagy kegyelem volt a kongresszus előkészítése

– Örömmel volt a hívek között Ferenc pápa – nyilatkozta lapunknak Fábry Kornél atya, és elmondta a rengeteg munka mellett sok kegyelemmel is járt a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítése. Az esemény főtitkára arról is beszélt, hogy személy szerint a hatalmas érdeklődés mellett szombaton este megrendezett gyertyás körmenet jelentette a legnagyobb élményt a számára, és kifejezte reményét, hogy a kongresszus után sokan fordulnak majd az egyházhoz, ami által egyre több lelket tudnak megmenteni az örök életre.

Csekő Imre
2021. 09. 13. 18:14
Fbry Kornl
Egerszalk, 2018. jlius 13. Fbry Kornl, a 2020-as budapesti Nemzetkzi Eucharisztikus Kongresszus ftitkra eladst tart a 35. Egerszalki Ifjsgi Tallkozn s Lelkigyakorlaton 2018. jlius 13-n. Az tnapos katolikus ifjsgi tallkozn mintegy 500 vendg vesz rszt. MTI Fot: Komka Pter Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Óriási hála van bennem a Jóisten felé. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ami azt mutatja, hogy amiért dolgoztunk, megvalósult – nyilatkozta lapunknak a Fábry Kornél atya, és elmondta, nemcsak hívőktől, de egyházon kívüliektől is olyan hálás visszajelzéseket kaptak, amelyek arról szóltak, milyen szép volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK). Az esemény főtitkára külön hangsúlyozta, hogy a Jóisten kegyelméből egy csepp eső nem esett, és végig jó idő volt a múlt héten.

Kornél atya számára a szombat esti gyertyás körmenet jelentette a legszebb élményt. 

Valahogy így álmodtam meg ezt az eseményt, de azt nem gondoltam volna, hogy annyira sokan leszünk, hogy amikor odaértünk a Hősök terére, még a Széchenyi téren lesz a menet vége

– emlékezett vissza a kongresszus főtitkára, és felelevenítette, hogy milyen békésen imádkozva, énekelve vonult a tömeg. Sőt az arra járók közül is volt, aki bekapcsolódott a körmenetbe, ami gyönyörű élmény volt.

– Úgy tűnt, hogy a fáradtsága és idős kora ellenére is örömmel volt itt közöttünk Ferenc pápa – vélekedett Fábry Kornél a szentatya látogatásáról, és elmondta, a mise után alkalma volt röviden találkozni az egyházfővel. 

Néhány éve, amikor Rómában bemutattak neki, mint a közelgő kongresszus főtitkárát, a pápa csak annyit mondott, hogy sok munka lesz a szervezéssel. Amikor ezt most felidéztem neki, örömmel mondhattam, hogy a sok munka mellett rengeteg kegyelemmel is járt a kongresszus előkészítése

– mesélte Kornél atya.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára elmondta, hetven országból jöttek látogatók Budapestre. – Aki el akart, az el tudott jönni a kongresszusra. Még Lesothóból is volt résztvevő, amit mi szinte lehetetlennek tartottunk – említette Fábry Kornél, és felelevenítette, Piero Marini érsek, az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsa elnökének szavait, aki azt mondta, hogy már azért is hálát kell adni, hogy egyáltalán meg lehetett rendezni a kongresszust a bizonytalanság ellenére is. – Én már annak is nagyon örülök, hogy offline tudtuk megtartani a kongresszust. Az pedig, hogy ilyen sokan, ekkora örömben tudtunk együtt lenni – ahogy Erdő Péter bíboros úr is mondta –, minden várakozásunkat felülmúlta – fogalmazott az atya.

Azt gondolom, hogy most négy év készület után, sok minden megindult az egyházközségek életében, és sokan vannak, akik a kongresszusnak köszönhetően felfigyeltek arra, hogy az egyháznak van válasza arra a kérdésre, mi lesz velünk a halál után

– mondta a kongresszus főtitkára, amikor arról kérdeztük, milyen pozitív utóhatása lehet a Budapesten rendezett világeseménynek. Fábry Kornél hozzátette: „Ha nyitott szívvel fogadjuk azokat az embereket, akik hozzánk fordulnak a templomainkban, közösségeinkben, akkor egyre több lelket tudunk megmenteni az örök életre.”

– Nem szeretném, hogy rám figyeljenek az emberek, mert annak örülnék, ha Jézusra figyelnének, de ha ebben eszköz tudok lenni, akkor örömmel folytatom, amit a kongresszus kapcsán elkezdtem  – válaszolta Kornél atya arra a kérdésünkre, mihez kezd a főtitkárként szerzett ismertségével, és a sikeres misevlogjáról elmondta, tervezték, hogy készítenek egy szériát a szentségekről is, de erre már nem maradt idejük és energiájuk az eucharisztikus kongresszus előtt. – Mindenképpen remélem, hogy ezt még be tudjuk fejezni – árulta el terveit az atya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.