Fővárosi Közgyűlés: Megvétózták az atlétikai világbajnokságot

Kampányközgyűlésbe torkollott a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli jogrend utáni első rendkívüli ülése. Közel másfél óra után sikerült az első napirendi pontot tárgyalni, mert Karácsony Gergely főpolgármester a saját, kampánybeszéd jellegű beszámolója után nem engedélyezte a napirend előtti felszólásokat. A Fidesz–KDNP-frakció képviselői ezért ügyrendi hozzászólásban sorolták a városvezetés hiányosságait, Láng Zsolt frakcióvezető pedig leszögezte: nincs gazdája Budapestnek, a főpolgármester döntse el, hogy személyes politikai ambícióival kíván foglalkozni vagy Budapesttel. Karácsony politikai ambícióit jól mutatja, hogy előválasztási kampányának részeként megvétóztatta a baloldali képviselőkkel az atlétikai vb budapesti rendezését, ami pusztán jelképes, ugyanis a fővárosnak ebbe a kérdésbe nincs beleszólása.

2021. 09. 01. 15:00
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. november 27. Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mire számíthatunk, főpolgármester úr, a tizenegy órás kezdés marad-e, mert ezt megelőzően mindig kilenckor kezdtünk? Nekem azt mondták egyesek, hogy új rendben alkalmazkodunk az otthoni fél tízes kávéjához és Facebook-bejelentkezéséhez – kezdte egy fricskával a felszólalását a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. Láng Zsolt emlékeztetett, hogy 2019 őszén Karácsony Gergely az eskütételén a következőket mondta:

Együtt és nem egymás ellenében, főként nem egyes pártok vagy gazdasági körök érdekében, hanem a budapestiek érdekében tesszük a dolgunk. Dolgos napok, dolgos évek következnek.

– 2021 szeptemberében kérdezném: mi történt azóta? – tette fel a kérdést a főpolgármesternek Láng Zsolt. A frakcióvezető úgy folytatta: két opció van. – Az egyik, amikor itt állt 2019 őszén a kampány után, akkor se gondolta komolyan ezeket a szavakat, becsapta azokat, akik hittek abban jó szándékkal, hogy a politika lehet még nemes és az emberekről szólhat. A másik, hogy komolyan gondolta, de a saját csatározásai baloldalon, személyes harcai odajutottak, hogy ma már ezeknek a gondolatoknak pont az ellenkezőjét teszi – osztotta meg véleményét a kormánypárti képviselő. Láng hozzátette: azt látja, hogy 

a főpolgármester nem Budapesttel, hanem kifejezetten pártpolitikával foglalkozik, és semmi mást nem tesz, mint hogy előbbre szeretne lépni, és ennek alárendel mindent.

Mint mondta: Budapest el van engedve, Budapestnek nincs gazdája, tulajdonképpen Karácsony Gergely reggeltől estig a politikai kampányával és a személyes ambícióival foglalkozik.

Láng Zsolt arra is kitért, hogy hétfőn Karácsony a városházi díjak átadásáról is késett, mert egy facebookos sajtótájékoztatón vett részt. A Fidesz–KDNP frakcióvezetője azt tanácsolta Karácsonynak, hogy bízza rá másra Budapest vezetését vagy mondjon le személyes politikai ambícióiról, és továbbra is Budapest főpolgármestere legyen 24 órában.

– Tegye meg, hogy ezt eldönti, és a döntését érzékelhetővé teszi számunkra, a budapestiek számára. Azt gondolom, hogy ennek a fővárosnak a polgárai a mindennapokban sokkal többet érdemelnek, mint amit kapnak a főváros vezetésétől – zárta gondolatait Láng Zsolt, aki további felszólalásában kiigazította a főpolgármestert, hogy a nyolcvanmilliárdos kieséssel való példálózása mellé azt is megemlíthetné, hogy a kormány több száz milliárdot költött a járványügyi védekezésre, 

továbbá az iparűzésiadó-bevétel nemhogy kevesebb, hanem várhatóan több fog befolyni a fővárosi költségvetésbe.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere az ülés elején feltette a kérdést, hogy valójában milyen közgyűlésen is ülnek. – Egy kampányközgyűlésen egy félállású kampány-főpolgármester beszédét hallhattuk – kezdte a polgármester, majd úgy folytatta: szeptember 29-én rendes közgyűlés lesz, amit június 30-án tartottak volna, de a főpolgármester a rendkívüli jogrend utolsó napján egy személyben hozott döntéseket. 

– Rendes, rendkívüli vagy egy kampányközgyűlésen vagyunk? Az utóbbinak van a legnagyobb lehetősége, ugyanis kampánytémákat tárgyalunk meg

– tette hozzá Kovács Péter, amihez Bagdy Gábor szintén fideszes képviselő hozzáfűzte: semmi nem indolja a rendkívüliséget, akár lehetett volna rendes közgyűlést is tartani. Kovács arra is felhívta a figyelmet: duma van, de most már dolgozni is kellene.

Jogerős, egy személyben hozott döntések 
Karácsony Gergely egy személyben hozott döntéseit egy csomagban fogadtatta el a közgyűléssel. A kormánypárti frakció szerint ugyanakkor ez a szavazás csak arra jó, hogy a főpolgármester a későbbiekben a rossz döntéseit is azzal tudja indokolni, hogy a közgyűlés is elfogadta. A rendkívüli jogrendben meghozott döntések jogerősek, erre a szavazásra nem is lett volna szükség.

Vétó az atlétikai vb rendezésére 

Karácsony az előválasztási kampányának elemeként vitte be az atlétikai vb budapesti rendezésének vétóját. A főpolgármester a beszédében elmondta, hogy ő valójában szeretné a sporteseményt, de csak akkor, ha nincs Fudan Egyetem. 

– A megállapodás része volt számos fejlesztés is, amelyek baloldali vezetésű önkormányzatokat is érintettek. Ezek ellen is szavaz a baloldal, ha az atlétikai vb ellen szavaz – szögezte le Láng Zsolt, majd emlékeztetett, hogy

a fővárosi vétó valójában csak jelképes, ugyanis a sportszövetségek és a kormány kötött egymással szerződést, tehát Budapest jóváhagyása nélkül is megrendezhető a világesemény.

Mivel a szavazásnak valódi tétje nem volt, a baloldali képviselők beálltak Karácsony politikai célú vétója mögé, 18 igen és 13 nem szavazat mellett. Karácsony Gergely javaslatát a Momentum-frakció módosításaival fogadták el, de csupán szándékjelzést adtak, ugyanis a főváros újabb tárgyalásokat akar kezdeni a kormánnyal annak megerősítésére, hogy a népszavazásig nem intézkedhetnek. Amennyiben ezt a kormány nem tartja be, akkor megvétózzák az atlétikai vb megrendezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.