Jakab fejét követeli a Jobbik tagsága

Helyreigazító közlemény: A 2021. szeptember 30-án „Jakab fejét követeli a Jobbik tagsága” címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai rendkívüli kongresszus összehívását sürgetik és tisztújítást szeretnének Jakab Péter pártelnök leváltásával.

2021. 09. 30. 18:45
LUKÁCS László György; SNEIDER Tamás; JAKAB Péter
Lassan már a hívei sem tudják követni az új pártelnök (balra) hatalmi manővereit Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázad a Jobbik tagsága Jakab Péter csúfos veresége után, az elégedetlenek rendkívüli kongresszus összehívását sürgetik, ahol tisztújítást szeretnének a pártelnök leváltásával. Miként Volner János, a párt korábbi alelnöke fogalmazott közösségi oldalán: „Jakab Péter harmatgyenge szereplése miatt kitört a Jobbikban a palotaforradalom, hiszen a napnál is világosabban bebizonyosodott, hogy a Kun Béláék világát idéző aljas, uszító beszédre nincs fogadókészség a társadalomban. A csalódás óriási, a mértékét már csak a jobbikosok dühe haladja meg: többen is rendkívüli kongresszust és tisztújítást követelnek a pártelnök kínos lebőgése miatt. Sokan csak most szembesültek azzal, hogy Jakab tényleg Gyurcsány csicskája lett, de hiába a szolgálatkészség, a Jobbik végbélkúpként oldódott fel a baloldalban.”

A Jobbik tagsága most azt szeretné, mint Volner János, aki 2018 őszén azért küzdött, hogy összehívja a rendkívüli kongresszust. Akkor egyébként Sneider Tamás volt a Jobbik elnöke, Volner próbálkozásának a vége pedig az lett, hogy kizárták a pártból. A kérdés tehát adja magát: mekkora Jakab Péter hatalma? Az ő feje hullik vagy azoké, akik leváltanák a bukott elnököt? Tény, hogy Jakab már korábban igyekezett megszabadulni mindenkitől, aki egy kicsit is veszélyeztethette volna a hatalmát, így szabadult meg Sneider Tamástól, Varga-Damm Andreától, Bencsik Jánostól, Bana Tibortól és még sorolhatnánk. 

Volner János szerint Jakab újabb kíméletlen mészárlást rendezhet a Jobbikon belül. – Ha kiderül és egyértelmű lesz a rendkívüli tisztújítás szándéka, Jakab Péter újabb vérengzést fog a párton belül véghez vinni, hogy példát statuáljon és megmutassa, ki az úr – mondta a volt párttag, hozzátéve: a rendkívüli kongresszus szervezése egyébként már folyamatban van, a Jobbik tagsága szervezkedik.

A tagságnak azért sem lesz könnyű leváltania Jakabot, mert a jelenlegi bukott miniszterelnök-jelölt annak idején megzsarolta a kongresszust, és azzal a feltétellel vállalta az elnöki posztot, ha a Jobbik alapszabályát úgy módosítják, hogy a 2022-es országgyűlési választásokig maradhat a párt vezetője.

Érdekes az is, hogy a miniszterelnök-jelölti bukással Jakabnak nemigazán maradt lehetősége, hogy 2022-ben tagja legyen az új Országgyűlésnek, hiszen a választókerületi jelöltek versenyének vége, egyetlen lehetősége van, hogy befutó helyet kapjon a baloldal közös listáján. Volner erre úgy reagált, ha változik az elnök személye, alighanem úgy fog járni, mint Sneider Tamás, aki szintén kikerült a pártból.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg ki élvezhet akkora támogatást a tagság soraiban, hogy elnöke lehessen a Jobbiknak, Volner János azt mondta, már pontosan tudja, ki lesz az, és pár napon belül nyilvánosságra is fogja hozni a személy kilétét.

Ismert, 2018-ban, amikor Vona Gábor lemondott pártelnöki posztjáról, és a tisztújító kongresszuson Sneider Tamás nyert Toroczkai Lászlóval szemben, a Jobbik kettészakadt. A második szakadás akkor történt, amikor Jakab lett az elnök. Hogy a mostani általános elégedetlenség „csak” Jakab fejébe kerül, vagy a Jobbik tovább morzsolódik, egyelőre kérdés. Leginkább attól függ, a lázadás mekkora mértéket ölt, de annyi bizonyos, a Jobbik ismét komoly károkat fog szenvedni, ami nem meglepő azután, hogy Jakab minden korábbi ígérete ellenére Gyurcsány Ferenc szövetségese lett. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.