Jövőre harminc százalékkal többet fordít a kormány honvédelemre

A honvédelmi ráfordítás először fogja meghaladni az ezermilliárd forintot – mondta Menczer Tamás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 25. 15:50
MENCZER Tams
Budapest, 2019. szeptember 18. Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelõs államtitkár sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 18-án. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Keresztény Újságírók Nemzetközi Konferenciája fõszervezõjeként 5 millió forintot adományoz a Magyar Ökomenikus Segélyszervezetnek az iraki veszélyeztetett helyzetben lévõ keresztény közösségek támogatására. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány fontosnak tartja a honvédelmi képességek növelését, ezért 2022-ben harminc százalékkal több forrást fordít a honvédelemre, mint az idén – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton Nagykovácsiban. Menczer Tamás egy katonai fesztivál megnyitóján arról beszélt, 

szükség van egy erős magyar honvédelemre, mert veszélyes időket élünk, a veszélyt a járvány mellett a tömeges és illegális bevándorlás jelenti, amely ellen védekeznünk kell.

Hozzátette, hogy a 2015 óta migrációs hátterű terroristák Európában több mint háromszáz ártatlan embert öltek meg és több mint ezerháromszázat megsebesítettek. 

Menczer Tamás rámutatott arra, hogy a tömeges bevándorlás a jelen és a jövő kérdése, mivel az amerikaiak által elrontott afganisztáni kivonulás miatt az ország potenciális kibocsátóországgá vált, ahonnan jelenleg már négymillió belső menekült van úton.

Az államtitkár elmondta, 

a honvédelmi ráfordítás jövőre először fogja meghaladni az ezermilliárd forintot, 

ennek hozzávetőleg a felét fordítja fejlesztésekre a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program. Hozzátette, hogy Magyarország a NATO-ban vállalt kötelezettségét, miszerint a GDP két százalékát honvédelemre fordítja, legkésőbb 2024-ig teljesíti. Azt a vállalást pedig, hogy a honvédelemre fordított összegek húsz százalékát fejlesztésre fordítjuk, már a határidő lejárta előtt öt évvel elkezdtük teljesíteni – fűzte hozzá az államtitkár. 

A KKM államtitkára beszélt arról is, hogy 2010-hez képest jövőre több mint háromszoros lesz az az összeg, amit a magyar kormány honvédelemre és haderőfejlesztésre kíván fordítani.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a jelen lévő hagyományőrzőkhöz szólva azt mondta: 

Rendkívül fontos az a munka, amit végeztek, egy olyan történelmi korban, ahol egymás után döntögetik le a szobrainkat, döntik le a hőseink szobrait és kérdőjelezik meg a történelmi tetteiket.

Arra kérte őket, ne adják fel azt, amit csinálnak.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.