időjárás 16°C Gál 2021. October 16.
logo

Jövőre harminc százalékkal többet fordít a kormány honvédelemre

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.25. 15:50 2021.09.25. 21:52
Jövőre harminc százalékkal többet fordít a kormány honvédelemre

A magyar kormány fontosnak tartja a honvédelmi képességek növelését, ezért 2022-ben harminc százalékkal több forrást fordít a honvédelemre, mint az idén – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton Nagykovácsiban. Menczer Tamás egy katonai fesztivál megnyitóján arról beszélt, 

szükség van egy erős magyar honvédelemre, mert veszélyes időket élünk, a veszélyt a járvány mellett a tömeges és illegális bevándorlás jelenti, amely ellen védekeznünk kell.

Hozzátette, hogy a 2015 óta migrációs hátterű terroristák Európában több mint háromszáz ártatlan embert öltek meg és több mint ezerháromszázat megsebesítettek. 

Menczer Tamás rámutatott arra, hogy a tömeges bevándorlás a jelen és a jövő kérdése, mivel az amerikaiak által elrontott afganisztáni kivonulás miatt az ország potenciális kibocsátóországgá vált, ahonnan jelenleg már négymillió belső menekült van úton.

Az államtitkár elmondta, 

a honvédelmi ráfordítás jövőre először fogja meghaladni az ezermilliárd forintot, 

ennek hozzávetőleg a felét fordítja fejlesztésekre a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program. Hozzátette, hogy Magyarország a NATO-ban vállalt kötelezettségét, miszerint a GDP két százalékát honvédelemre fordítja, legkésőbb 2024-ig teljesíti. Azt a vállalást pedig, hogy a honvédelemre fordított összegek húsz százalékát fejlesztésre fordítjuk, már a határidő lejárta előtt öt évvel elkezdtük teljesíteni – fűzte hozzá az államtitkár. 

A KKM államtitkára beszélt arról is, hogy 2010-hez képest jövőre több mint háromszoros lesz az az összeg, amit a magyar kormány honvédelemre és haderőfejlesztésre kíván fordítani.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a jelen lévő hagyományőrzőkhöz szólva azt mondta: 

Rendkívül fontos az a munka, amit végeztek, egy olyan történelmi korban, ahol egymás után döntögetik le a szobrainkat, döntik le a hőseink szobrait és kérdőjelezik meg a történelmi tetteiket.

Arra kérte őket, ne adják fel azt, amit csinálnak.