időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Kikaptak az antiszemita jobbikos jelöltek az előválasztáson

Hertelendy Gábor
2021.09.30. 18:38 2021.09.30. 19:20
Kikaptak az antiszemita jobbikos jelöltek az előválasztáson

Vereséget szenvedett a baloldali előválasztáson Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármester, aki egy kiszivárgott fotó tanúsága szerint náci karlendítést tett a lengyelországi Katowicében 2018-ban – írta a Mandiner. A portál beszámolója szerint 

a jobbikos jelölt mindössze 2517 voksot kapott, az MSZP által támogatott Kiss Sándor viszont 2734-et Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú választókerületében.

Mint ismert, az ATV birtokába került nemrég egy fotó, amelyen 

Farkas Péter Barnabás náci karlendítés gyanús mozdulatot tett

a katowicei múzeum által kialakított korabeli utcarészlet-rekonstrukció előtt 2018 szeptemberében, amelyen antiszemita és Hitlert éltető feliratok vannak.

A jobbikos jelölt a portál megkeresésére akkor azzal védekezett, hogy csak integetett. 

A botrány hatására Karácsony Gergely és a Momentum megvonta támogatását az ózdi alpolgármestertől, de a Jobbik nem léptette vissza a jelöltjét, sőt Jakab Péter néhány napja közölte – elutasítva Karácsony Gergely kérését –, hogy továbbra is kiáll politikusa mellett.

Nem Farkas Péter Barnabás az egyetlen jobbikos, akiről kiderült antiszemita múltja. Tóth Péter, a DK által is támogatott szegedi jelölt – aki szintén kikapott körzetében a baloldali előválasztáson – nyilvánosan követelt fajvédelmet, a cigányság visszaszorításáról is értekezett, a melegeket pedig genetikai hulladékoknak nevezte. A baloldali előválasztáson indult az a Süle Zsolt is, aki több párttársához hasonlóan korábban rendszeresen tett a zsidókat és a cigányokat gyalázó kijelentéseket, és gyakran osztott meg például a Kuruc.infóról származó gyűlöletkeltő tartalmakat. Emellett a 2014-es választás előtti kampányban az antiszemita képviselő egy olyan mémet tett közzé, amely „Zsidesznek” nevezte a kormánypártot.

Bíró Lászlóról tavaly ősszel, a szerencsi időközi választási kampánya során derült ki, hogy néhány éve „tetűcsúszdásokról” értekezett zsidó turisták kapcsán, Budapestet pedig „Judapestnek” nevezte. Sőt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el Bíró ellen költségvetési csalás gyanújával, miszerint munkavállalókat károsíthatott meg, visszaélve uniós támogatásokkal. A baloldali előválasztáson szintén a szerencsi körzetben indult volna Bíró, aki végül visszalépett a jelöltségtől, ám arról nem tudni, hogy a botrányos megnyilvánulásai vagy az ellene folyamatban lévő eljárás miatt kellett meghátrálnia.