Kiválóra vizsgáztak a mórahalmi határvédelmi polgárőrök új hőkamerái

Kilenc órát vártak a mórahalmi polgárőrök az erdőségben megbúvó illegális migránsokra, akiknek az éjszakai mozgását a nemrégiben kapott hőkamerákkal követték nyomon és adták le az útvonalukat a rendőröknek és a katonáknak. Végül három csoportban harmincnyolc határsértőt kaptak el a láprét közelében.

2021. 09. 02. 20:35
Forrás: Mórahalmi polgárőregylet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét kiváló együttműködésről tettek tanúbizonyságot csütörtökre virradó éjszaka a szerb–magyar határ menti tanyavilágot védő rendőrök, katonák és polgárőrök. A hivatalos jelentés szerint négy óra alatt három csoportban összesen 38 illegális migránst tartóztattak fel.

A Magyar Nemzet munkatársai éppen a térségben készítettek riportot a határvédő polgárőrök munkájáról, így exkluzív információk jutottak a birtokukba.

A hivatalos jelentés

A részletek kifejtése előtt nézzük a helyi polgárőregylet elnökének, Sárközi Lászlónak a jelentését a történtekről. „A Mórahalmi Határvédelmi Polgárőrség 2021. szeptember 1-jén éjszaka közös megerősített szolgálatot látott el a Szeged Határrendészeti Kirendeltség, a Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség járőreivel. 

Szeptember 1-jén 22 óra 10 perckor Ásotthalom külterületén 14, 23 óra 10 perckor 10, majd 2021. szeptember 2-án 4 órakor újabb 14 határsértőt tartóztattak fel. 

Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, afgán, algériai, palesztin és egyiptomi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el. Az Országos Polgárőrszövetségtől a mórahalmi polgárőrség 2021. augusztus 14-én kézi hőkamerákat vehetett át. Ezeknek a hőkameráknak nagy hasznát vették az éjszakai szolgálatellátás során, hiszen a polgárőrök látták a határsértők mozgását és a feltartóztatásig tudták követni és segíteni a társszervek munkáját."

Információ helyben

Újságírók, köztük lapunk tudósítója és fotósa várakozott szerdán délelőtt az ásotthalmi közúti határátkelőtől 150 méterre, a kettős műszaki határzár egyik kapujánál. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója számolt be a nyilvánosságnak a déli határainkon egyre erősödő migrációs nyomásról. Az ismertetett adatok szerint naponta százasával próbálkoznak az illegális migránsok a műszaki határzáron átmászva, gyalogosan bejutni az ország belsejébe, hogy aztán embercsempészek vigyék őket tovább Ausztria felé. A sajtótájékoztató helyszíne a migránsfrontot jelentő Csongrád-Csanád megyei határszakasz egyik neuralgikus pontján található. 

Ásotthalom közigazgatási területe erdővel sűrűn benőtt, délen húzódik a szerb határ, keletre Mórahalom és közigazgatási területe található. Utóbbi szintén tanyavilág, ám megművelt földek sorakoznak. Jelenleg a kukorica és a napraforgó nyújt búvóhelyet a határon átszökött migránsok számára.

Szerdán délelőtt várakozás közben egy ásotthalmi mezőőrrel beszélgettem. Okostelefonján megmutatta a terepen kihelyezett vadkamerák éjszakai felvételeit, amelyeken jól láthatók a sötétben vonuló illegális migránsok. Mint mondta, 

minden éjszaka jönnek Szerbia felől, tucatjával, de időnként ennél is nagyobb csoportokban. 

(Bakondi György ismertetése szerint csak kedden 599 illegális migránst kaptak el a szerb–magyar, műszaki határzárral védett szakaszon.) Amikor beszélgettünk, akkor is négy olyan csoportról tudtak, amelyek bevették magukat az ásotthalmi-mórahalmi térség erdőségébe, illetve a kukoricásokba. Ekkor még velünk volt Sárközi László mórahalmi polgárőrelnök, aki búcsúzáskor csak annyit mondott, hogy amikor Ásotthalomról átmegyünk majd Röszkére, az ottani polgárőrvezetőhöz, Túró Istvánhoz, ő is odajön, aztán folytatjuk a beszélgetést. Az élet azonban átírta a terveket. Túró István délután fél kettőkör már azzal fogadta a Magyar Nemzet munkatársait, hogy „Sárközi Laci nem tud jönni, keresik a megbújt migránsokat”.

Egy hosszú szolgálat

Egy óra tájban szólította a kötelesség Sárközi Lászlót, mórahalmi polgárőrtársait, a határrendészeket, a készenléti rendőröket és a katonákat. 

Felálltak a terepet átszelő földutak mentén, és várták, hogy megmozduljanak az erdőségben lapuló illegális bevándorlók. Az ásotthalmi erdőségből, Kissor településrésznél, az ásotthalmi láprét mellett tart általában a migránsok gyalogútja Zákányszék, Domaszék, Szeged irányába. Aztán az 55-ös főutat elérve, Sárközi László megfogalmazásában „nem hivatalos taxisok” viszik őket leggyakrabban az M5-ösön Budapest irányába, onnan pedig irány Ausztria.

Kilencórás várakozás után, 22 óra 10 perckor érkezett az első migránscsoport. Kiválóra vizsgáztak azok a  Magyar Közút által felajánlott hőkamerák, amelyeket a polgárőrök Túrós Andrástól, az Országos Polgárőrszövetség elnökétől kaptak. Pontosan nyomon követték az illegális behatolók útját és rádión irányították a fegyvereseket. A rendőrök és a katonák le is csaptak. Egy óra múlva jött a következő csoport, majd hajnali négy körül a harmadik.

Szeptember 2-án délelőtt pedig a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőre a honvédekkel együttműködve újabb 16, magát szírnek valló határsértőt tartóztatott fel Szeged-Gyálarét külterületén.

 

Embercsempészek karamboloztak

Az M0-s autóút 18-as kilométerszelvényében anyagi káros közlekedési baleset történt szeptember 2-án 7 óra körül. A balesetben részes járművek közül kettőt két román férfi vezetett, akik migránsokat szállítottak. A helyszínen elfogott 11, magukat iraki és szír állampolgárnak valló férfi magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a rendőrök a sofőrrel együtt előállították őket. Az illegális bevándorlókat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik a biztonsági határzárhoz, a két román sofőr ellen pedig a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.