Nem kímélték a határsértő bevándorlók a rend őreit

A police.hu összesítését olvashatják az elmúlt órák határrendészeti történéseiről.

Forrás: police.hu2021. 09. 24. 8:25
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevándorlók ellen intézkedtek Komárom-Esztergom megyében

Oroszlányban fogtak el a rendőrök egy litván állampolgárságú embercsempészt és kilenc, magát szír állampolgárnak valló férfit – olvasható a police.hu cikkében.

A helyi rendőrök Oroszlányban, a Rákóczi Ferenc úton akartak megállítani egy tehergépkocsit szeptember 24-én, nem sokkal éjfél után. A sofőr nem állt meg, nagy sebességgel továbbhajtott, majd menet közben kiugrott a gépkocsiból. Az autó végül egy villanyoszlopnak ütközve állt meg. A járműből több személy is elfutott a helyszínről, kilenc férfit azonban elfogtak az egyenruhások.

A rendőrök a sofőrt is elfogták. A 32 éves litván állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indul büntetőeljárás. 

Illegális migránsok Csongrád-Csanád megyében is

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 32 határsértő Csongrád-Csanád megyében éjszaka – derül ki a rendőrség hivatalos honlapjáról.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség és a Magyar Honvédség járőrei szeptember 22-én 23 óra 30 perckor 15, majd 2021. szeptember 24-én 0 óra 55 perckor 17 határsértőt tartóztattak fel Deszk, illetve Kiszombor külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai közül egy-egy fő szudáni és jemeni, 12-en szomáliai, a többiek szír állampolgárnak vallották magukat.

Embercsempészés miatt indult eljárás egy német tartózkodási engedéllyel rendelkező szír állampolgár ellen, aki négy illegális migránst próbált jogellenesen Magyarország területére szállítani – olvasható a portálon.

A járőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda illetékes osztályának jelzése alapján állítottak meg egy német honosságú BMW személyautót szeptember 23-án 21 óra 40 perckor Mórahalom külterületén. Az egyenruhások a német tartózkodási engedéllyel rendelkező, szír állampolgárságú sofőr mellett a járműben négy határsértőt találtak. A migránsok egyike egyiptomi, a többiek szír állampolgárnak vallották magukat.

A rendőrök az autó vezetőjét előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Bács-Kiskun megyében sem kímélték a határsértők a rend őreit

Szeptember 24-én 0 óra 25 perc és 4 óra 25 perc között Nagybaracska területén 11, Mélykút térségében 10, továbbá Csátaljánál 15 illegális migránst tartóztattak fel – áll a cikkben.

A járőrök 2 óra 35 perckor az M5-ös autópálya lajosmizsei szakaszán – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda illetékes pécsi irodájának jelzése alapján – intézkedés alá vontak egy külföldi járművet, amelyet egy bolgár állampolgár vezetett. Rajta kívül a járműben további 18 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat. A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárást indított. A 25 éves férfit a rendőrök előállították. Kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Az országszerte feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során valamennyien szír, afgán, marokkói, pakisztáni, líbiai, tunéziai, egyiptomi, palesztin és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el. A feltartóztatott határsértőket a meghallgatásukat követően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, az embercsempészeket pedig őrizetbe veszik. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Csütörtöki határrendészeti összesítő

A szolgálatot teljesítő rendőrök szeptember 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 372 határsértőt tartóztattak fel és 95 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – derül ki a police.hu kora hajnali országos összesítőjéből.

  • Bács-Kiskun megyében a rendőrök 21 esetben összesen 137 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Nagybaracska, Bácsborsód, Mélykút, Vaskút, Hercegszántó, Balotaszállás, Kisszállás, Tompa, Kelebia, Homorúd, Katymár, Kalocsa, Nagybaracska és Gara közigazgatási területén.
  • Csongrád-Csanád megyében a járőrök 46 esetben összesen 217 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Szeged, Mórahalom, Kiszombor, Forráskút, Röszke, Szatymaz, Öttömös, Deszk és Csanádpalota közigazgatási területén.
  • Győr-Moson-Sopron megyében 3 esetben 12 határsértőt tartóztattak fel Sopron és Hegyeshalom közigazgatási területén.
  • Pest megyében 1 esetben 3 határsértőt tartóztattak fel Vác közigazgatási területén.
  • Baranya megyében 1 esetben 2 határsértőt tartóztattak fel Márok közigazgatási területén.
  • Békés megyében 1 esetben 1 határsértőt tartóztattak fel Telekgerendás közigazgatási területén.

Az elmúlt 24 órában 11 esetben összesen 95 főt akadályoztak meg a rendőrök a hazánk területére történő illegális belépésben: Bács-Kiskun megyében 9 esetben 74 személyt, míg Csongrád-Csanád megyében 2 esetben 21 főt.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2 embert fogtak el, 2 esetben embercsempészés, 1 esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

(Borítókép: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.