Novák Katalin: A várandósoknak is visszajár jövőre az szja

A családi adókedvezményhez hasonlóan az adó-visszatérítés is járni fog, ha a magzat idén betölti a 12. hetet.

Forrás: Kossuth Rádió2021. 09. 30. 16:33
NOVÁK Katalin
Koronavírus - Sajtótájékoztató a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs üléséről Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várandósoknak is jár az szja-visszatérítés, ha idén betöltik a 12. hetet. Így jövőre ők is visszakapják az idén befizetett adójukat

– árulta el a Kossuth rádióban Novák Katalin. A szabályozás hasonló, mint a családi adókedvezménynél, ez is igénybe vehető, ha a magzat már legalább 91 napos.

A családügyi miniszter is megerősítette, az szja-visszafizetési összeghatár a tavaly decemberi átlagbér 12 hónapra számolt összegét terhelő szja mértéke, vagyis mintegy nyolcszázezer forint.

– Ha mindkét szülő dolgozik és adózik, mindketten részesülnek a visszatérítésben, akkor is, ha csak egyetlen gyermeket nevelnek – mondta Novák Katalin. Két, visszatérítésre jogosult szülő esetében akár 1,6 millió forint is lehet a visszatérítés összege.

A gyermeket nevelő katás kisvállalkozók az idén befizetett tételes adójuk egynegyedét kapják vissza – erősített rá a miniszter Orbán Viktor korábbi kijelentésére.

Ha a szülő több különböző jövedelme után többféle módon adózik, a befizetett összegek összeadódnak, de ekkor is érvényes a nyolcszázezer forintos visszafizetési összeghatár – közölte Novák Katalin a rádióban. Azt is elmondta, tudja, hogy most mindenki számolgat, de ezt nem bonyolult kiszámolni, mivel mindenki annyi szja-t kap vissza, amennyit idén befizetett, annál többet nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.