Régi fényükben pompázhatnak a hazai történelmi kertek

Hosszas szakmai előkészítő munka után létrejött a Magyar Kertörökség Alapítvány, amelynek célja a hazai és a Kárpát-medencei kertörökség megőrzésének és fenntarthatóságának elősegítése. Az ernyőszervezet arra törekszik majd, hogy nemcsak itthon, hanem külföldön is képviselje a kertörökség ügyét, bekapcsolódjon a nemzetközi kertörökség-védelembe, és abban meghatározó szerepet próbál kivívni.

2021. 09. 30. 16:35
null
Fertőd 20210930 Möcsényi Mihály Kertművészeti És Kerttörténeti Nemzetközi Műhely Egrestsné Firtl Katalin, Dr. Herceg Ágnes, Dr. Fekete Albert, Vincze Attila Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalapították a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) elnevezésű szakmai civil ernyőszervezet azzal a céllal, hogy felvállalva Magyarország kertörökségének régi adósságait, kiegészítse, összekösse és segítse az örökségvédelemben aktív, meglévő szervezetek tevékenységét – erről beszélt csütörtök délután fertődi sajtótájékoztatón Herczeg Ágnes, az alapítvány elnöke és két kurátora, Fekete Albert, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet igazgatója és Vincze Attila, a Magyar Tájépítészek Szövetsége elnöke.

A Möcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Nemzetközi Műhely és Konferenciasorozaton megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 

az MKA összefogja és átlátja a teljes magyar kertörökség kutatására, kezelésére és fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket, ezek lebonyolításában kezdeményező és aktív szerepet vállal oly módon, hogy új programokat, pályázatokat szervez a kertörökség megőrzésének védelmében. 

A célkitűzések megvalósítása érdekében – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – a gazdasági és a társadalmi szereplőket bevonja a kertörökség támogatásába. Az alapítvány nemcsak segíti, de tevékenységével aktívan is részt vesz a magyar kertörökség adatbázisának fejlesztésében. Fekete Albert emlékeztetett arra, hogy a hazai kertörökség-kutatás mintegy nyolcvanéves múltra tekint vissza, azóta dokumentálják az elért eredményeket.

Csaknem kétezer hazai kert

Fontos ugyanakkor, hogy jelenleg Magyarországon nincs elfogadott, jóváhagyott kastélykert- vagy kertörökséglista. A több évtizede folyó kutatások eredményeképpen csaknem kétezer hazai kertről vannak információk, és ezek közül mintegy négyszáz tekinthető nemzetközi vagy országos szempontból is kiemelt fontosságúnak. A hazai kertvagyon mintegy 1100 település területén helyezkedik el, becsült nagysága mintegy 660 négyzetkilométer. 

A történeti értékű kertek hosszú távú megőrzésének egyik alapfeltétele a kertek védettség alá helyezése, ezért az MKA részt vesz a kertörökség védelmét elősegítő jogi szabályozások fejlesztésében, előkészítésében, kezdeményezi az arra érdemes helyszínek védettségét.

Az alapítvány civil ernyőszervezetként nemcsak a magyar kertörökség megújulásában vállal vezető szerepet, de részt vesz a kertörökség fenntartásának és fenntarthatóságának kidolgozásában és támogatásában, egyúttal kezdeményezi a történeti értékű kertek klímaadaptációjának kutatását, a biodiverzitás, a hagyományos fenntartási módok meghonosítását is. Nemcsak a történeti kertek helyreállítása kíván nagy szakértelmet, de fenntartásuk is, ennek érdekében az MKA kezdeményezi és támogatja a kertörökség fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges szakmák pályamodelljének kidolgozását.

Népszerűsítik a kertörökséget

Az ernyőszervezet egyik küldetésének tekinti, hogy növelje a történeti és történeti értékű kertek művészeti és természeti értékeinek megbecsültségét, megóvásának társadalmi támogatottságát. Ennek érdekében kiemelt hangsúlyt fektet a kertörökség oktatására, ezt koordinálja, támogatja. A részben hazai, részben nemzetközi példák alapján kidolgozza és meghonosítja a kertörökséghez kapcsolódó önkéntességet, bekapcsolva a nemzetközi önkéntes programokba. 

Emellett az MKA minden fórumon és formában népszerűsíteni és társadalmasítani kívánja hazánk kertörökségét. Szakmai és a nagyobb publikum számára kiadványok, könyvek, népszerűsítő publikációk létrejöttét és megjelentetését segíti, kiállításokat, rendezvényeket szervez. 

Továbbá az MKA az ágazati szereplőkkel közösen részt vesz a hazai kertturizmus fellendítésében, támogatja és népszerűsíti a megvalósult „jó gyakorlatot” bemutató helyszíneket.

Kiléptek a nemzetközi színtérre

A Magyar Kertörökség Alapítvány nemzetközi szinten is képviseli a kertörökség ügyét: bekapcsolódik a nemzetközi kertörökség-védelembe, és abban meghatározó szerepre törekszik. Ennek első és jelentős állomása, hogy a Magyar Kertörökség Alapítvány és az Esterházy-kastélykert (Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont) felvételt nyert idén ősszel az Európai Tanács alá tartozó European Route of Historic Gardens (ERHG) szervezetébe, a Hannoverben megrendezett konferencia és igazgatói tanács ülésén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.