Soros rendezvényére megtanult angolul Karácsony Gergely

Fenntartható demokráciák építéséről címmel tart konferenciát Budapest önkormányzata a baloldalhoz ezer szállal kötődő Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete szervezésében. A Soros György nevével fémjelezett nyílt társadalom eszméjét képviselő előadók által tartott fórum célja az, hogy „Budapestet visszahozzák a régió progresszív szellemi térképére”.

Magyar Nemzet
2021. 09. 16. 12:08
20210716 budapest karacsony gergely fopolgarmester sajtotajekoztato havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-európai Egyetem budapesti épületében tartott nemzetközi konferencia nyitó előadását a saját bevallása szerint hiperpasszív angol nyelvtudású Karácsony Gergely főpolgármester tartotta, ám láthatóan csak felolvasta az elé tett papírról az angol nyelvű szöveget. „Ez a fórum a demokrácia fenntarthatóságáról szól. Ez azt jelenti, hogy mi itt mind törődünk a demokráciával, és relevánsnak érezzük azt a kérdést, hogy lehet-e, illetve hogy hogyan lehet a demokrácia fenntartható” – mondta Karácsony Gergely.

A rendezvény támogatói között előkelő helyen szerepelt a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok is. 

Az előadók közt megtalálható Timothy Garton Ash Oxfordból, aki szerint nem a kilépés, hanem a magyarok bent maradása jelent fenyegetést az EU-ra, és Charles Gati, Hillary Clinton egykori amerikai külügyminiszter bizalmasa is, aki már 2012-ben öt pontban vázolta, hogyan bukhat meg Orbán Viktor kormánya. A meghívó szerint baloldali városvezetők is részt vesznek személyesen vagy virtuálisan a konferencián, így többek között Amszterdam, Pozsony, Varsó, Prága, Ankara, Párizs, London, Bécs és Los Angeles képviseletében. 

A Budapest Fórum idei rendezvénye a városokra, a helyi kezdeményezésekre és a fenntartható demokráciák építésére összpontosít. A meghívottak között szerepel Anne Applebaum újságíró, történész, aki a háromszor is kétharmaddal megválasztott Orbán-kormányt hosszú évek óta puccsista egypárti diktatúraként festi le a hazai és a nemzetközi balliberális médiában. Szintén meghívták a Magyarországot jogállamisági ügyekben támadó Vera Jourovát, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét.

A főpolgármester még korábban a rendezvényről szólva úgy fogalmazott: „A konferencia Budapest legnagyobb nemzetközi kezdeményezése, amellyel az a célunk, hogy polgármestereket, országos politikusokat, EU-biztosokat, neves akadémikusokat és civil aktivistákat egy asztalhoz ültetve közösen beszélgessünk demokráciáról, fenntarthatóságról, valamint korunk más meghatározó politikai kihívásairól, és életképes, működő javaslatokat fogalmazzunk meg e kihívások kezelésére”. 

Érdekesség, hogy egy nappal korábban Karácsony Gergely a Project Syndicate nevet viselő Soros-blogon osztotta meg gondolatait, szintén angolul. 

–Ezzel szimbolikusan is üzeni: kész teljesíteni az amerikai milliárdos elvárásait, várja a támogatását

 – hívja fel a figyelmet Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Facebook-oldalán, hozzátéve: „De vajon ki írta helyette az angol nyelvű cikket?”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.