Tanévkezdés: folytatódnak a népszerű egyetemi innovációs képzések

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőfokú képzésekkel is ösztönzi az innovációs szakemberek utánpótlás-nevelését és a fiatalok vállalkozóvá válását. Az első országos egyetemi startupképzést, a Hungarian Startup University Programot (HSUP) már a tavalyi bemutatkozó tanévben közel 2100 hallgató választotta. A Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem kutatási és innovációs menedzserképzéseinek eddigi két évfolyamán közel százan szereztek a munkaerőpiacon jól hasznosítható diplomát. Szeptembertől mindkét képzési forma újra elindul, a HSUP jelenleg már 26 egyetemen érhető el.

Szponzorált tartalom
2021. 09. 14. 14:13
Fotó: Adam Szalai
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország versenyképessége, a fenntartható, tudásalapú gazdasági növekedés szempontjából is fontos az innovatív szemlélet elterjesztése. A HSUP célja, hogy már az egyetemen felkeltse a fiatalok érdeklődését a megoldásközpontú gondolkodásmód és a vállalkozás világa iránt. Már országszerte 26 egyetemen vehető fel a kreditpontokat érő két féléves képzés, amely egyedi e-learning platformon keresztül adja át az innováció alapjait, lehetőséget teremtve az új ismeretek gyakorlati alkalmazására is. Mindjárt a tavaly induló első tanévben 2095 hallgató vette fel az új tantárgyat, melynek második félévében 70 mentor szakmai támogatásával közel 100 innovatív ötlet megvalósításán dolgozhattak projektcsapatokba szerveződve. Eddig a hazai startup-ökoszisztéma 24 elismert szereplője csatlakozott a programhoz, hogy szakmai felajánlásokkal és háttérrel támogassa az innovatív ötleteken dolgozó csapatokat. 

A Budapesti Corvinus Egyetemen és a Pannon Egyetemen 2019-ben indult hiánypótló szakirányú egyetemi továbbképzés. A kurzusokat elvégzők kutatási és innovációs menedzser vagy kutatási és innovációs szakközgazdász oklevelet vehetnek majd át. A képzések a kutatás-fejlesztési eredmények gyakorlati hasznosítását magas fokon segítő szakemberekkel erősítik a kutatóhelyeket, a vállalkozásokat és a közszférát. A vállalati igényekre hangolt ismeretek, keresett szaktudás érdemben javítják a résztvevők elhelyezkedési esélyeit. 

Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: „A hazai innovációs rendszer megújításának egyik legfontosabb célja, hogy az egyetemi, kutatóhálózati tudásközpontok és a vállalatok szoros együttműködésén alapuló kutatás-fejlesztési eredmények a gyakorlatban jobban hasznosuljanak. Speciálisan képzett szakemberekre van szükség a megoldásközpontú gondolkodásból született ötletek végigmenedzseléséhez. Azon dolgozunk, hogy a magyar kutatók felismeréseiből, elképzeléseiből előbb szabadalom, majd keresett termék vagy szolgáltatás válhasson. Az elmúlt években sikeresen elindított, idén szeptembertől folytatódó egyetemi szintű szakirányú továbbképzéseken elsajátítható képességeket, piaci alapú kompetenciákat a vállalati és az állami szféra is egyre inkább elismeri.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.