Vitézy Dávid: Karácsony Gergely vonja vissza az utasok százezreit érintő intézkedést!

Minden szakmai szervezet tiltakozott a döntés ellen, de a fővárosi vezetés nem fogadta meg a tanácsokat.

2021. 09. 04. 15:58
2021.03.26. Budapest BKV, BKK tömegközlekedés, villamosz, busz Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A 4-6-os villamosok a menetrendhez képest már reggel 6-tól kezdve késnek, átlagosan 2-3 perccel lett hosszabb a menetidejük, emiatt a járatok közlekedése egyre kiszámíthatatlanabb és egyenetlenebb lesz a nap folyamán”

– írta Vitézy Dávid szombaton a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. A Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója arra reagált, hogy a városvezetés a hét közepétől felszámolta a nagykörúti villamosbarát lámpaprogramot.

A szakértő szerint a BKK legjobb szakemberein túl minden, a budapesti közlekedéssel foglalkozó szakmai szervezet is tiltakozott a döntés ellen, Karácsony Gergelyék azonban nem fogadták meg a szakmai tanácsokat. „A döntés negatív hatásai a Futár utastájékoztató alkalmazás adataiból is kiolvashatók” – hangsúlyozta.

Fotó: Kurucz Árpád

Mint írja, a késéseken túl további probléma, hogy a 60 helyett 90 másodperces lámpaprogramok eleve rossz hatással vannak a kétpercenként járó villamosokra, nem véletlen, hogy míg a korábbi lámpaprogramban négyperces vagy annál ritkább követés csak elvétve fordult elő a körúton, az új lámpaprogramban ez rendszeressé vált. 

„ A Nagykörúton háromszor annyian járnak villamossal, mint autóval, és legalább 15-ször annyian, mint biciklivel. A 4-es és 6-os villamosokat – amelyek Európa egyik legsűrűbben közlekedő villamosvonalai – 330-350 ezerszer használják egy átlagos munkanapon”

– húzta alá a közlekedési szakember, aki arra is rámutatott, hogy „a legtöbb ember által használt és egyben legzöldebb közlekedési mód, naponta több százezer ember szenvedi meg a rossz forgalomszervezési döntés következményeit. Ez minden, csak nem zöld közlekedéspolitika.” 

Vitézy Dávid bejegyzése végén arra kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy vonja vissza a naponta több százezer embert hátrányosan érintő intézkedését és tekintsen el a nagykörúti villamosok lelassításától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.