A Demokratikus Koalíció offenzívát indított Karácsony és Márki-Zay ellen

Molnár Csaba szerint a két balliberális városvezető felrúgná a demokratikus szabályokat.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 10. 02. 16:27
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A parlamentáris demokrácia lényegi eleme, hogy a minisztereket a koalíciós pártok delegálják a koalíciós kormányba, a pártok parlamenti súlyának megfelelően, vagyis nem a miniszterelnök dönt egymaga a miniszterek személyéről, hanem a koalíciós partnerek közösen

– szúrt oda a Demokratikus Koalíció alelnöke a Facebook-oldalán, miután Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter bejelentette, hogy szakértői kormányt fognak felállítani, ha esetleg miniszterelnök lenne belőlük. 

Molnár Csaba szerint „ezzel ők nemcsak azt mondják, hogy nem kívánnak pártpolitikusokat látni a kormányukban, hanem azt is, hogy miniszterelnökként, a koalíciós kormány vezetőjeként egymaguk szeretnének dönteni a miniszterek személyéről”.

Ha most bármelyik miniszterelnök-jelölt kijelenti, hogy szakértői kormányt akar, akkor ezt a legalapvetőbb parlamenti demokratikus alapszabályt rúgja fel

– rögzítette Molnár.

 Az európai parlamenti képviselő ezután felvázolta, hogy ha a szivárványkoalíció pártjai adnák a kormányt és az LMP-nek jut a környezetvédelmi tárca, akkor az LMP fogja eldönteni, hogy oda külső szakértőt, szakpolitikust vagy akár vezető pártpolitikust delegál. Szavai szerint ezt a miniszterelnöknek el kell fogadnia, mert ha nem teszi, akkor nem a parlamentáris demokráciát állítja helyre. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.