időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A Demokratikus Koalíció offenzívát indított Karácsony és Márki-Zay ellen

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2021.10.02. 16:27 2021.10.02. 16:37
A Demokratikus Koalíció offenzívát indított Karácsony és Márki-Zay ellen

– A parlamentáris demokrácia lényegi eleme, hogy a minisztereket a koalíciós pártok delegálják a koalíciós kormányba, a pártok parlamenti súlyának megfelelően, vagyis nem a miniszterelnök dönt egymaga a miniszterek személyéről, hanem a koalíciós partnerek közösen

– szúrt oda a Demokratikus Koalíció alelnöke a Facebook-oldalán, miután Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter bejelentette, hogy szakértői kormányt fognak felállítani, ha esetleg miniszterelnök lenne belőlük. 

Molnár Csaba szerint „ezzel ők nemcsak azt mondják, hogy nem kívánnak pártpolitikusokat látni a kormányukban, hanem azt is, hogy miniszterelnökként, a koalíciós kormány vezetőjeként egymaguk szeretnének dönteni a miniszterek személyéről”.

Ha most bármelyik miniszterelnök-jelölt kijelenti, hogy szakértői kormányt akar, akkor ezt a legalapvetőbb parlamenti demokratikus alapszabályt rúgja fel

– rögzítette Molnár.

 Az európai parlamenti képviselő ezután felvázolta, hogy ha a szivárványkoalíció pártjai adnák a kormányt és az LMP-nek jut a környezetvédelmi tárca, akkor az LMP fogja eldönteni, hogy oda külső szakértőt, szakpolitikust vagy akár vezető pártpolitikust delegál. Szavai szerint ezt a miniszterelnöknek el kell fogadnia, mert ha nem teszi, akkor nem a parlamentáris demokráciát állítja helyre. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.