Az elszámoltatás témája a baloldal örökzöld slágere

Karácsony Gergely már több szövetségesének is beígérte, hogy egy kormányváltás esetén irányíthatják a felelősségre vonásokat.

2021. 10. 03. 15:53
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt s Kunhalmi Ágnes MSZP-s orszggylsi kpvisel, vlasztmny elnk (b-j) az ellenzk XV. kerleti kampnyzr rendezvnyn 2019. oktber 12-n. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelölti háziversenyében a második helyen záró Karácsony Gergely vasárnap egy kampányeseményen arról beszélt, hogy ő volt az egyetlen a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül, aki levette a kezét arról a jelöltről az előválasztás első fordulója során, akivel szemben aggály merült fel – utalva ezzel Tóth Csabára, Zugló szocialista országgyűlési képviselőjére, akit korábban még a támogatásáról biztosított azzal a Hadházy Ákossal szemben, akire most már az elszámoltatással kapcsolatos feladatokat bízná, amennyiben kormányra kerülne.

Ugyanakkor Karácsony néhány napja még úgy nyilatkozott a Partizán műsorában, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor Márki-Zay Péter lesz az „elszámoltatási atyaúristen”. Most viszont már miniszterelnök-helyettesi posztot ígért Hódmezővásárhely polgármesterének a Párbeszéd kormányfőjelöltje.

A téma nem új keletű, mivel már hónapok óta része a baloldal kampányának, hogy amennyiben hatalomra kerülnek, milyen jogi eszközökkel próbálnák felelősségre vonni a jelenlegi kormánypártok politikusait. Emlékezetes, hogy a baloldal már húsz évvel ezelőtt – az első Orbán-kormány idején – is az elszámoltatás lázában égett. Ennek jegyében az MSZP–SZDSZ-kormánykoalíció 2002-es megalakulását követően Keller László, mint közpénzügyi államtitkár kapta meg a feladatot, hogy derítse fel az esetleges korrupciós ügyeket, azonban nem sikerült kézzelfogható eredményeket elérnie, majd 2004 októberében Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején le is váltották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.