Az RTL Klub gátlástalanul ellopta egy magyar írónő regényét

Lopott sztoriból forgatta az RTL az Oltári csajokat, de az eredeti regény bátor írónője szembeszállt a médiaóriással és leleplezte a német hátterű csatornát. Az RTL nem próbálta meg békés úton rendezni a nyilvánvaló jogsértés miatt kialakult konfliktust, az Oltári csajok sorozat producere, Kalamár Tamás és társai ellen már vádat is emeltek – derül ki a Pesti Srácok cikkéből.

Forrás: pestisracok.hu2021. 10. 09. 20:06
Kolosi Pter
Balatonalmdi, 2013. november 22. Kolosi Pter, az RTL Kub programigazgatja eladst tart Sztrcsinls cmmel a Korrektra 2013 Mdia Konferencin a Ramada Hotel & Resort Lake Balaton szllodban Balatonalmdiban 2013. november 22-n. MTI Fot: Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt

Lopott sztoriból forgatta az RTL az Oltári csajokat, de az eredeti regény bátor írónője szembeszállt a médiaóriással és leleplezte a német hátterű csatornát. Az RTL nem próbálta meg békés úton rendezni a nyilvánvaló jogsértés miatt kialakult konfliktust, az Oltári csajok sorozat producere, Kalamár Tamás és társai ellen már vádat is emeltek – derül ki a Pesti Srácok cikkéből.

Köbli Viktória megmutatta, hogy nem fog megfutamodni, és kiáll igazáért. Az írónő ugyanis évek óta küzd azért, hogy elismerje a médiaorgánum: az ő regényét használták fel az Oltári csajok címmel futó RTL-es szuperprodukcióhoz.

A második gyermek

A jogász végzettségű Köbli Viktória 2012-től kezdődően írta meg a „Szerelemkereső” című, nőknek szóló regényét, amely az időközben cseperedő gyermeke mellett, ahogy fogalmaz, „második gyermekévé vált”. A sokéves munkát követően azonban az írónő úgy gondolta, hogy a regényét elsőként a mozivásznon lenne érdemes bemutatni, és majd csak azt követően könyv formában, mint a reménybeli sikerfilm forrásművét. Éppen ezért fordult – a könyve szakszerű levédetése után – az ország vezető producereihez még 2016-ban. Ekkor kezdődött nem várt kálváriája is.

Annak ellenére, hogy a producerek számára kiküldött anyagok alapján a regény filmadaptációs projektje gyakorlatilag kútba esett, 2017 nyarán egy órásplakáton látta visszaköszönni regénye karaktereit, de a reklámplakáton a Szerelemkereső cím helyett már Oltári csajok szerepelt.

Az írónő rövidesen értesülhetett a médiából arról, hogy az RTL magyarországi programigazgatója büszkélkedik a csatorna új telenovella-sorozatával, amellyel megmutathatják anyavállalatuknak, hogy érdemes ilyen jellegű, tisztán magyar produkciók elkészítését finanszírozni – olvasható az oldalon.

Ilyen még nem volt – kürtölte világgá Kolosi Péter

Egyszer a magyar RTL történetében már volt ilyen, méghozzá egy hasonló sorozat, de mégis azt kell mondanom, hogy igazi telenovellát, amit Magyarországon írnak magyar írók, kifejezetten a magyar nézőknek készült, kifejezetten magyar alkotókkal és magyar színészekkel, ilyen még nem volt, most lesz, ez az Oltári csajok

– nyilatkozta Kolosi Péter, aki azt a körülményt már nagyvonalúan elhallgatta a nyilvánosság elől, hogy az Oltári csajok alapjául ugyan valóban magyar alkotó munkáját használták, de Köbli Viktória neve helyett Kalamár Tamás neve fémjelezte a produkciót.

A programigazgató a készséges, együttműködést ajánló írónő többedik hivatalos megkeresését is – Köbli Viktória visszaemlékezése szerint – pökhendi magaslatokból, lenézően utasította vissza. Miután az ügyvédi levélváltások is sikertelennek bizonyultak, 2017 őszén elindult az RTL II csatornán az Oltári csajok. A hatalmas országos siker azonban új helyzet elé állította Viktóriát – írja a Pesti Srácok.

Végül úgy döntött, hogy a forgatókönyvnek összehasonlítás céljából történő kiadását megtagadó csatornával szemben csak úgy tud fellépni, ha maga írja ki a levetített epizódok teljes szövegét, majd a leirattal fordul a hatóságokhoz.

A naponta megjelenő epizódokat esténként és hétvégente jegyzetelte ki az írónő az utolsó szóig, hiszen a 101 rész összesen 70 óránál is hosszabb pontosan kiírandó anyagot jelentett.

Ez a teljesítmény pedig annak fényében még inkább példa nélküli, hogy mindezt egyedülálló, kisgyermekes édesanyaként tette.

A 2017 óta tartó jogi huzavona újabb szakaszához érkezett, 2021 nyarán vádat emeltek Kalamár Tamás és társai ellen.

A szakértők bizonyították Köbli igazát

A német tulajdonú médiavállalat a törvények felett állónak hitte magát, de az írónő kiállt az igazáért és hosszú évek gyűrődései után mára győzelemre áll az ügye, amiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019. március 12-én szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok vétsége miatt nyomozást rendelt el – derül ki a Pesti Srácok cikkéből.

A nyomozó hatóság kirendelése alapján 2019. június 11-én a Szerzői Jogi Szakértői Testület szakértői véleményt készített, amelyben összességében megállapíthatónak tartotta a regényből a forgatókönyvbe, illetve a filmsorozatba való szövegszerű átvételeket. A szakértői vélemény szerint a jellemzések, kifejezések között olyan nagy számában van egyezés a két vizsgált mű között, amely az adott történettípusban nem nyilvánvaló, és ez nem lehet véletlen.

Az RTL Klub nem nyugszik

A sorozatot a műsorrendből kivették, és az állított jogsértés miatt büntetőeljárás van folyamatban.

Az elsőfokú ítéletbe a felperesek nem tudtak beletörődni – fellebbeztek. Így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, amely márciusi határozatában alaptalannak minősítette az RTL és Kolosi beadványát.

Az évek óta húzódó peres eljárásnak még mindig nincs vége. Köbli Viktória bátor kiállása azonban már most győzelem, hiszen példája ékes bizonyítéka annak, mindig érdemes kiállni az igazunkért.

Az Ügy mai adásából pikáns részleteket is megtudhatnak 21 órától a Pesti TV-n.

További részletek az üggyel kapcsolatban a teljes cikkben, IDE kattintva olvashatók.

A borítóképen: Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.