időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

„És mi most itt vagyunk” – Csengey Dénesre emlékeznek Pakson

Forrás: MTI
2021.10.05. 16:05 2021.10.05. 16:29
„És mi most itt vagyunk” – Csengey Dénesre emlékeznek Pakson

A harminc éve elhunyt Csengey Dénes íróra, költőre emlékeznek Pakson a nevét viselő kulturális központ október 7-én kezdődő programjában.

 – Az ...És mi most itt vagyunk című, háromnapos rendezvénnyel minél sokoldalúbban – volt iskolatársak, barátok, családtagok segítségével – próbálják bemutatni Csengey Dénest íróként és politikusként – mondta Lampert Marianna, a program szervezője az MTI-nek.

Csütörtökön Mezítlábas szabadság címmel Csengey Dénesnek a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből származó személyes tárgyaiból, róla készült fotókból, levelekből nyílik kiállítás, majd levetítik András Ferenc Az utolsó nyáron című, 1991-ben készült filmjét, amelynek forgatókönyvét a rendező Csengey Dénessel közösen írta.

Pénteken Tóth András előadásában láthatja a közönség a Cseh Tamással közös, 1988-ban megjelent, Mélyrepülés című lemez alapján készült zenés monodrámát Tóth András előadásában. Szombaton bemutatják Bartusz-Dobosi László 2020-ban megjelent Csengey-monográfiáját, lesz olvasószeminárium és beszélgetés Csengey Balázzsal, az író fiával egyebek közt a 2021-es kiadású, Három monodráma című kötetről. Tekintsünk a történelmi félidőbe… címmel az író barátai emlékeznek politikai pályájára, a programot Másnap címmel a szintén Cseh Tamással közös, még a Mélyrepülés előtt írt, fiókban maradt dalokat tolmácsolja Beck Zoltán és Szűcs Krisztián.

Fotó: A Csengey Dénes Kulturális Központ épülete Paks modern lakótelepén Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A paksi kulturális központ 2012-ben – az iránta tanúsított tiszteletből – vette fel a Szekszárdon született, 1991-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt író, országgyűlési képviselő nevét. Az emlékprogram szervezője elmondta: Csengey Dénes részt vett a Magyar Demokrata Fórum paksi szervezetének megalapításában.

(A borítóképen Csengey Dénes az MDF első országos gyűlésén Budapesten 1989. március 11-én Fotós: Pintér Márta)