Félmilliárd forintnyi drogot foglaltak le a kéthetes országos razzia alatt

Mintegy félmilliárd forint értékű drogot foglalt le a rendőrség a kábítószerekkel és gyógyszerhamisítással kapcsolatos szeptemberi kéthetes, összehangolt országos bűnügyi akciósorozat alatt – számoltak be az országos razzia eredményeiről rendőri vezetők pénteki sajtótájékoztatójukon.

2021. 10. 08. 16:39
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kábítószerek terjedésével kapcsolatban Magyarországon különösen dinamikus időszak zajlik, mivel új, egyre veszélyesebb szerek kerülnek illegális forgalomba 

– mondta Fülöpné dr. Csákó Ibolya alezredes, az ORFK kiemelt főreferense a pénteki sajtótájékoztatóján. 

Fotó: MTI

A gyorsan változó anyagösszetételeken túl a rendőrséget nehéz feladat elé állítja a globalizációval és az új technológiával összefüggő internetalapú forgalmazás. Ugyancsak az utóbbi 

két évben hatalmas mértékben megnövekedett a hamis, hazánkban nem engedélyezett gyógyszerek és egészségügyi termékek száma is. 

Ezért volt indokolt a kábítószerekkel, az új pszichoaktív anyagokkal, valamint a gyógyszerhamisítással kapcsolatos bűncselekmények felderítése, felszámolása és megelőzése érdekében egy összehangolt országos bűnügyi akciósorozat, melynek fókuszába a terjesztői magatartás visszaszorítása került.

Mint ismert, a szeptember 15 - 30. között zajlott, minden megyét érintő razzia végrehajtói azon civil ruhás nyomozók voltak, akik alapos, szerteágazó munkájukat általában a háttérben végzik. Ők azok a rendőrök, akik sok esetben hosszas, kitartó megfigyeléssel gyűjtik össze azokat a bizonyítékokat, melyek alapján felszámolhatók a bűnbandák. Bár tevékenységük az emberek számára láthatatlan, annak eredményei már kézzelfoghatók. 

A razzia eredménye

A rendőrség munkáját – mondhatni a siker kulcsaként – segítették toxikológus és vegyész szakértők is, akik a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) konstruktivitásának köszönhetően több esetben azonnal szakértői véleményt adtak, gyorsítva ezzel a büntetőeljárások menetét. Jól példázza az akció fontosságát és a rendőrség, valamint az NSZKK jó munkakapcsolatát, hogy az ilyen jellegű, soron kívüli szakértői értékelések évenkénti száma 400, míg a művelet két hetében 52 ilyen dokumentum született.

A kiemelt főreferens várakozáson felüli eredménynek nevezte, hogy az akció két hetében 

321 kilogrammnyi kábítószert, köztük 140 kiló kannabiszt és kilenc kiló amfetamint foglalták le. A razziában 1339 rendőr vett részt, 213 büntetőeljárás indult, amelyben 304 embert gyanúsítottak meg, közülük 98-at bűnügyi őrizetbe vettek, 55-öt pedig a bíróság letartóztatott. A kutatások alkalmával lefoglaltak többek között 538 tő kannabisznövényt, valamint 140 kg marihuánavirágzatot, amelyek feketepiaci értéke legalább 420 millió forint, illetve 8,7 kg amfetamint is birtokba vettek a hatóságok, ami illegális kereskedelemben 26 millió forintot ér. A lefoglalt kábítószerek összértéke közel félmilliárd forint.

A nyomozók ezentúl találtak hamis gyógyszereket is, köztük 1400 ampullát, nyolcezer darab tablettát, melyek zöme teljesítményfokozó. A  készítmények értéke csaknem tízmillió forint, de kivontak a forgalomból egy 130 négyzetméter területű raktárban felhalmozott – feltehetően Ukrajnából származó – gyógyszerkészletet is, mely szavatossága tíz éve lejárt. Ebben volt hatmillió darab kapszula, százezer milliliter ampullás készítmény és kétszázezer grammnyi krém is. A hatékony és összehangolt rajtaütéseknek köszönhetően mintegy kilencvenmillió forint összegben készpénzt, míg 92 millió forint értékben gépkocsikat is lefoglaltak.

A hazai ellenőrző hatóságok munkáját segítették az Europol Hamisítás Elleni Központjának munkatársai is. 

Együttműködve a NAV-val

Szeptember utolsó három napjában részt vett az akcióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is, akikkel együttműködve fokozott ellenőrzéseket hajtottak végre a rendőrök az ukrán és a szerb határszakaszokon, valamint a repülőtéri postaforgalomban. A fő cél ezen szúrópróbaszerű ellenőrzéseknél nem más volt, mint a külföldről érkező kábítószerek és hamis gyógyszerek felderítése és lefoglalása. 

Mint arról lapunk is beszámolt, a NAV munkatársai folytatják le a büntetőeljárást az ellen a zalai férfi ellen, aki 2017-től interneten árusított – összesen 777 millió forint bevételt termelve – olyan bódítószereket, melyek még nem szerepeltek a tiltólistán. A Bács-Kiskun megyei nyomozók nyolc hónapos felderítését megkoronázva a férfit végül adócsalásért számoltatja el az adóhatóság.

A nagy dobás

Pál Adrián rendőr ezredes, a BRFK bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a budapesti nyomozók csaknem kilencven kilogramm, mintegy háromszázmillió forint értékű marihuánát vontak ki a forgalomból. A rajtaütésre 2021. szeptember 30-án került sor egy óbudai társasházban. A lakás átvizsgálása során a kábítószeren túl találtak egy pisztolyt is, éles lőszerekkel, valamint közel hatmillió forintot. Kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt három külföldit vettek őrizetbe: egy 19 éves horvát, valamint egy 29 éves bosnyák férfit, továbbá egy 22 éves, szintén bosnyák nőt.

Az akció másik pólusa

Az elmúlt 14 nap nemcsak bűnügyek realizálásáról szólt, hanem a különböző illegális szerhasználatok megelőzéséről is. A prevenciós szakemberek fiatalokat megcélzó programjairól Oláh-Paulon László rendőr alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály megbízott vezetője beszélt, aki elmondta, hogy míg a nyomozók elfogtak, kutattak, kihallgattak és őrizetbe vettek, addig ők – összesen 281 munkatárs együttműködésével – a kábítószerek és az új pszichoaktív anyagok veszélyeit bemutató előadásaikkal és interaktív projektjeikkel mintegy 38 000 embert tudtak személyesen megszólítani a két hét leforgása alatt. A 912 rendezvényből 743 iskolai program volt. A tanintézményeken keresztül összesen közel 23 000 diákot értek el. Ezen kívül 120 településen voltak prevenciós eseményeik, melyek keretében 15 000 embernek adtak tanácsot. A fókuszált eléréseknek köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a szakemberek ne csak általánosságban, hanem részletesen és szemléltetve beszéljenek a droghasználat súlyos következményeiről.   

Borítókép: Police.hu 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.