Adócsalásért fogták el a tudatmódosító szerekkel kereskedő férfit

Elfogásáig 777 millió forint bevételre tett szert négy év alatt a tiltólistán nem szereplő bódítószereket online árusító zalai férfi, aki az adóhatóság szerint több mint 312 millió forinttal károsította meg a költségvetést, miután nem adózott a bevételei után.

2021. 10. 08. 15:27
Rendőrség
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kriminalisztikában eddig egyedülálló módon egy kábítószerrel kapcsolatos nyolc hónapos rendőri nyomozás után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói szeptember végén

fogtak el egy Zala megyei férfit, aki úgy járt, mint annak idején az amerikai gengszter, Al Capone: kábítószer miatt nem, ám adócsalásért – jogilag különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalásért – bíróság elé fogják állítani.

Az ügy a rendőrség – szeptember utolsó két hetében zajlott – kábítószerekkel és gyógyszerhamisítással kapcsolatos kéthetes, összehangolt országos bűnügyi akciósorozata alatt oldódott meg.

A Bács-Kiskun megyei ügyben elfogott Zala megyei férfi olyan

bódító hatású, illegális szer online értékesítésével foglalkozott, mely sem a kábítószerek, sem az új, pszichoaktív anyagok listáján még nem szerepelt a forgalmazás időpontjában.

Fotó: Police.hu

Azért, hogy biztosra menjen, az illető még Hollandiában, egy laborban is rendszeresen bevizsgáltatta a terjeszteni kívánt anyagot. Az utolsó vizsgálat eredménye éppen akkor jött meg postán, amikor lecsaptak rá a NAV nyomozói, ám mivel a terjesztett szerek még nem szerepeltek a tiltólistán, így emiatt a rendőrségi nyomozásban nem lehetett felelősségre vonni. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának felderítő nyomozói azonban aprólékos előkészítő eljárás keretében olyan bizonyítékokra bukkantak, mely alapján a férfi nem vonhatja ki magát a büntetőeljárás alól. Bár kábítószer-kereskedelem vagy új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt nem vonható felelősségre, azonban 

az illegális szerkereskedelemmel kapcsolatban felmerült a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja, így a büntetőügyben az eljárást a NAV folytatja le,

mivel a gyanúsított adóbevallásokat nem nyújtott be és adót sem fizetett az internetes kereskedés után, így a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalásért akár tíz évet is kaphat.

A férfit korábban már a román hatóságok is körözték, Magyarországon 2017 óta foglalkozott online terjesztéssel. 

A bódítószereket csomagként küldte el a megrendelőknek, feladóként fiktív neveket használt. A megrendelések ellenértékét jellemzően ukrán strómanok nevére nyitott bankszámlákra kérte, és különböző ATM-ekből készpénzben vette fel. Csak 2020-ban majdnem tízezer csomagot adott fel, több mint 1,5 tonna összsúllyal. Az összesített adatok szerint 2017-től a vásárlók több mint 777 millió forintot utaltak át neki.

Itt jöttek a képbe a NAV nyugat-dunántúli nyomozói, akik megállapították, hogy a férfi 

az internetes kereskedelemből származó bevétele után egyáltalán nem adózott, amivel összesen 312 milliós kárt okozott a költségvetésnek.

Az adóhivatal munkatársai hét helyszínt kutattak át, három ingatlant vettek zár alá, több százezer forintnyi készpénzt, bankszámlapénzt, nagy értékű órákat foglaltak le csaknem 150 millió forint értékben. Továbbá találtak még több tucat, strómanok nevére szóló bankkártyát, SIM-kártyákat és hatvan darab hagyományos mobiltelefont is, amik a számlanyitásokhoz voltak szükségesek. Az akcióban a rendőrök – a NAV kábítószer-, cigaretta- és bankjegykereső kutyájának jelzése alapján – három helyszínen foglaltak le kábítószergyanús anyagokat.

Borítókép: Police.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.