időjárás -5°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo
Nem fordulhat elő még egyszer, ami 15 évvel ezelőtt történt – hangsúlyozta az államtitkár

Kovács Zoltán: Idén október 23-án a 2006-os rendőrterrorra is emlékezünk

Csekő Imre
2021.10.19. 15:20 2021.10.19. 15:20
Kovács Zoltán: Idén október 23-án a 2006-os rendőrterrorra is emlékezünk

A 15 évvel ezelőtti rendőrterrorra is emlékezünk idén október 23-án, ezért mondja annak helyszínén ünnepi beszédét szombaton Orbán Viktor – mondta kedden Kovács Zoltán, hangsúlyozva: a békemenet is csatlakozik majd az állami ünnepséghez. Az államtitkár hozzátette: a nemzeti ünnepen, mindenszentekkor és halottak napján nem lesznek korlátozások. Mindezt a járványügyi operatív törzs is biztonságosnak ítélte.

– Idén ismét már előző nap elkezdődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései – mondta Kovács Zoltán kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, és hozzátette: az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, idén nemcsak a forradalom 65. évfordulójára, hanem az 50. évfordulón, a modern kori magyar történelem legszégyenteljesebb napján történt atrocitásokra is emlékeznek, amikor a békés emlékezőket és ünneplőket brutális rendőrrohammal verték szét.

Akárcsak az augusztus 20-i eseménysorozat, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vagy a vadászati világkiállítás esetében, úgy a nemzeti ünnepi állami és önkormányzati rendezvényekre, valamint a mindenszentek és halottak napja alkalmából tartandó egyházi, állami, önkormányzati megemlékezésekre, temetőlátogatásokra sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások – tájékoztatott Kovács Zoltán, és hozzátette: a járványügyi operatív törzs álláspontja szerint így is biztonságosan lebonyolíthatók a programok.

A központi rendezvények október 22-én, pénteken 14 órakor kezdődnek a műegyetemi emlékműnél, ahol a Rákóczi Szövetség képviselői is csatlakoznak a megemlékezéshez, majd együtt vonulnak át a műegyetemi ünnepségre. Onnan 16 órakor indul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol 17 órakor lesz a megemlékezés. 

Szombaton, október 23-án reggel kilenckor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok. Az Országházban 10 és 16 óra között meg lehet tekinteni a Szent Koronát. 

Délután fél 4-kor rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán folytatódik a megemlékezés, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet – sorolta az államtitkár, és hozzátette: ehhez az ünnepséghez csatlakozik a 14 órakor a Műegyetemtől induló békemenet is.

Kovács Zoltán azt is elmondta, hogy a Terror Háza Múzeumnál, a 300-as parcellánál és a Kossuth téren is lesznek központi rendezvények.

Lapunk kérdésére válaszolva az államtitkár kifejtette: mintegy 400-450 jelentős program lesz a nemzeti ünnepen, amelyek egyike a baloldali pártok által meghirdetett rendezvény, de 

nincs olyan információjuk, amely szerint bármilyen párhuzamosan tartott rendezvény megzavarná a központi programokat. Kovács Zoltán úgy fogalmazott: ami 2006. október 23-án előfordult, az még egyszer nem fordulhat elő.

Borítókép: MTI/Kovács Attila