Mráz Ágoston Sámuel: A Fidesznek jó esélyei lesznek tavasszal

A Nézőpont Intézet igazgatója szerint a szavazók nem tartják elég egységesnek a szivárványkoalíciót.

Magyar Nemzet
Forrás: Atv.hu2021. 10. 01. 13:26
MRÁZ Ágoston Sámuel
Budapest, 2018. december 7. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézõpont Csoport vezérigazgatója beszédet mond a Nézõpont Intézet Gyógyuló egészségügy címmel megrendezett konferenciáján Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2018. december 7-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz köszöni szépen, jól van. Ezeket az eredményeket látva, ha most lenne a választás, ők nyernék, de az egyelőre nem biztos, hogy áprilisban is így lesz. Ha viszont nem történik valami váratlan fordulat, a Fidesznek jó esélyei lesznek

– közölte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója péntek reggel az ATV Start című műsorában. Hozzátéve: a Fidesz számára előnyt jelenthet, hogy már lejátszotta a belső hatalmi harcokat, ugyanis a peremszavazók nem tartják elég egységesnek az ellenzéki oldalt, a Fideszről pedig még a kritikusai is elismerik, hogy egy jól szervezett párt.

A szakértő kitért arra is, hogy a kormánypártok szerint Karácsony Gergely nyeri majd az előválasztást, ezért is építettek köré kampányt. 

– Ugyanakkor, ha Dobrev Klára nyerne, a Fidesz akkor is előveheti a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíció első felét. Ha pedig az ellenzéki jelölt végül megbukik, elmondhatják, hogy részben az ő kampányuknak az eredménye volt

– rögzítette a Nézőpont Intézet vezetője, aki mindezek alapján úgy vélekedett: a Fidesz stratégiai helyzete kedvezőbb.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor számára mi lenne a jobb végkimenetel, a politológus azt válaszolta: a Fidesz ezt is kellő nyugalommal szemléli, mert mindegyik jelöltről levezették, hogy Gyurcsányhoz köthető. Továbbá Mráz szerint Dobrevnek a második fordulóban már nem lesz ekkora sikere, ugyanis bár a kampánya jó volt, de a stratégiai helyzete nem az. 

– Az előválasztáson résztvevők kétharmada tudatosan nem a DK kormányfőjelöltjére szavazott, és korlátozott azon szavazóknak a száma, akik át szeretnének szavazni Dobrev Klárára

– vélekedett.

Emellett Mráz kiemelte, hogy a vitás kérdések előzetes rendezése mindig előnyös egy pártnak, hiszen így egy egységes erőként tud majd mutatkozni, azonban kérdéses, hogy ezek a viták valóban lezárultak-e.

– Akik most egészen meglepő módon hallgatnak vesztesként, ők sem fogalmaznak meg kritikát 

– mutatott rá, majd hozzátette: kérdéses, hogy ez így marad-e áprilisig, vagy valaki elkezd szivárogtatni, mások győzelme ellen dolgozni.

A szakértő szerint a bizonytalan, úgynevezett „peremszavazóknak” (akik nem foglalkoznak a politikával, de elmennek szavazni) nagy szerepük lesz tavasszal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.