Soltész Miklós: Keresztény hit nélkül Európának vége

Az államtitkár szerint a világon egyedülállónak számít a kormány és az egyház közötti támogató együttműködés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 02. 19:22
SOLTSZ Mikls
Átadták a baptista gyülekezet megújult imaházát Békéscsabán Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztény hit nélkül Európának vége

– mondta Soltész Miklós szombaton Békéscsabán, a baptista gyülekezet megújult imaházának átadóján. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: nem olyan természetes, hogy egy kormány és az egyházak között támogató együttműködés van, a világon szinte nincs is ilyen. – Ha ezt fel merjük vállalni a következő évtizedekben is, nem kell szégyenkeznünk. „Európának most van mit” – jelentette ki, megjegyezve, hogy néhány hete újította meg a magyar kormány a baptista egyházzal korábban kötött megállapodást. A politikus szólt arról, hogy a békéscsabaiaknak, bármely felekezethez és nemzetiséghez tartoznak is, fontos a keresztény hit. – Ha nem akarjuk, hogy ennek vége legyen, támogatni kell az ilyen közösségeket – mondta.

Soltész Miklós emlékeztetett, 

270 millió forintból a békéscsabai mellett jelenleg 16 másik városban is zajlik a baptista imaházak felújítása és egyéb szeretetszolgálati beruházások. 

Néhány hónap múlva elkészül Budapesten, a Benczúr utcában a baptista központ; az M7-es autópályának pedig éke a Baptista Szeretetszolgálat raktárépülete – közölte. Aláhúzta: 

az elmúlt tíz év aranykor volt a baptisták számára, akik a köznevelésben-közoktatásban, valamint a szociális és karitatív tevékenységekben egyre nagyobb feladatokat vállalnak át az államtól.

 Hozzátette, a jövőben a határon túli magyar közösségekkel való kapcsolatrendszer kialakításában vállalhatnak még szerepet a baptisták, valamint segíthetik azokat a román fiatalokat, akik elhagyják az ortodoxiát, de keresik az utat Jézushoz.

A 68 tagú békéscsabai baptista gyülekezet imaházának felújítása 2020 augusztusában kezdődött. Energetikai korszerűsítés zajlott, kicserélték a nyílászárókat, megújították a hűtés- és fűtésrendszert, a világítást, a bútorokat, felújították a hangosítást. Idén tavasszal hőszigetelték az épületet, megújult a tetőszerkezet, az ereszcsatornák, és térkőburkolatot kapott az udvar.

A felújításra mintegy 50 millió forintot fordítottak, a gyülekezet tagjai is összeadtak több milliót, sokan ingyenmunkával vagy alapanyaggal járultak hozzá a beruházáshoz. A kormány 41 millió forint támogatást adott.

Borítókép: MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.