Szigetszentmiklóson is irányít a jobbikos–MMM-es Barta László

Szigetszentmiklóson is feltűnt, sőt aktívan részt vett az előválasztási kampányban Barta László, aki a Jobbiknak és a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak is aktív háttérembere. A náci karlendítéses fotót készítő ózdi alpolgármester mellett kampányolt a szentmiklósi Nagy János polgármester érdekében is, aki két éve ugyancsak az MMM bázisáról indult. Még a születésnapját is vele ünnepelte.

Kerékgyártó György
2021. 10. 15. 6:24
Fotó: Adam Cegledi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy baleset kellett ahhoz, hogy a közbeszédben előtérbe kerüljön az ózdi Barta László, aki a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számára is kulcsembernek számít. Sőt úgy tűnik, Barta nem csak az ózdi ügyekben illetékes, feltűnt például Szigetszentmiklóson is Jakab Péterrel együtt a jelenlegi polgármester, Nagy János kampányát segítve a baloldali előválasztáson. 

Barta személyére akkor vetült fény, amikor szeptember 22-én egy luxus-BMW-t vezetve Gödöllőhöz közel, az M3-as autópályán a beton választóelemeknek ütközött és súlyos sérülést szenvedett. A kocsiból 18 millió forint készpénz került elő, valamint előválasztási szavazólapok, amelyeket Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből szállítottak Budapestre. 

Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult, a közvélemény számára pedig ekkortól lett érdekes, ki is ez az ember valójában. A Mediaworks Hírcentruma kiderítette: Barta afféle jolly joker a Jobbik és az MMM háza táján. Korábban a Márky-Zay vezette MMM alelnöke és operatív igazgatója volt, de a balesetet már a Jobbik ózdi, illetve észak-magyarországi regionális szervezőjeként szenvedte el. A momentumos Hadházy Ákos elismerte, hogy ő is kapcsolatban állt vele.

Barta a nehezen értelmezhető szavazólapügy mellett más botrányba is belekeveredett. Lapunk korábban azt írta: 

Barta László Hódmezővásárhely polgármesterének közeli munkatársa volt, és Márki-Zay Péter pártjának jelenleg is a tagja. Ózdon jobbikos regionális szervezőként az volt a feladata, hogy az antiszemita-botrányba keveredett Farkas Péter Barnabásnak, a posztjáról a napokban lemondott alpolgármesternek az előválasztási kampányát segítse, ami végül sikertelenül zárult, mivel Farkas kikapott szocialista riválisától a háziversenyben.

Ismert: Farkas az a baloldali politikus, akinek nyilvánosságra került náci karlendítéses fotója mindenkit felháborított – kivéve a baloldalt.

A Magyar Nemzet információi szerint feltűnt Szigetszentmiklós is. Jakab Péter Jobbik-elnök július 7-én közzétett a közösségi oldalán egy rövid videót, amelyen ő baráti társaságban a város épp negyvenéves polgármesterét, Nagy Jánost köszönti a születésnapján. A társaságban ott ül Barta László is. Nagy János 2019-ben az MMM bázisáról indulva győzött a választáson, de ehhez kellett a baloldal támogatása is. A győzelem után aztán fokozatosan, de határozottan távolodott el támogatóitól, idén januárban például – a kormányhivatal szerint jogsértő módon – kirúgta alpolgármesterét, a DK-s Jószai Attilát, majd szinte mindenkivel konfrontálódott. 

Nagy János politikai forgolódásának köszönhetően a baloldali összefogás gyakorlatilag atomjaira hullott a városban, illetve másodlagos hatásként annyit sikerült elérni, hogy Gyurcsány Ferenc pártja itt is megerősödött a többiekhez képest.

Aki látványosan kitartott Nagy mellett, sőt elsőként jelezte nyilvánosan, hogy őt támogatja az előválasztáson, a Jobbik szigetszentmiklósi önkormányzati képviselője, Lupa János, aki ugyancsak ott ült ezen a születésnapi köszöntésen, mégpedig éppen szemben Barta Lászlóval. A Jobbik és az MMM közötti folyamatos átjárást jelzi az is, hogy Lupa az előválasztásra készülve tavasztól hol Jakabot, hol Márki-Zayt nevezte meg alkalmas miniszterelnök-jelöltként.

És az is, hogy az előválasztásra készülve hol Márki-Zay, hol Jakab Péter kampányolt mellette. Utóbbiban részt vett Barta is. A Jakab Péter honlapján közzétett fotók tanúsága szerint július 12-én Jakab jobbkezeként ott volt a Nagyot támogató szigetszentmiklósi látogatás minden pillanatában.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Barta szigetszentmiklósi jelenléte nem idén kezdődött. A Szigetszentmiklósi Kossuth Kör (ez az MMM helyi alapszervezete) honlapján látható egy 2019. februári videó, amelyen Márki-Zay és Nagy János együtt kampányol, a beszélgetést pedig a később kirúgott Jószai Attila vezeti. Információnk szerint ősszel már Barta is ott forgolódott a választási hajrában.

Borítókép: Ceglédi Ádám

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.