időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

Szijjártó Péter: Magyarország és Ciprus egyetért a legfontosabb uniós kérdésekben

Forrás: MTI
2021.10.19. 11:31 2021.10.19. 11:34
Szijjártó Péter: Magyarország és Ciprus egyetért a legfontosabb uniós kérdésekben

Magyarország és Ciprus azonos álláspontot képvisel a legfontosabb európai uniós kérdésekben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Nikosz Hrisztodulidesszel, a Ciprusi Köztársaság külügyminiszterével.

Szijjártó Péter elmondta, a két ország a migrációval, az unió Nyugat-Balkán irányú bővítésével, az európai energiaellátás kérdésével és a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodik.

Magyarország és Ciprus közvetlenül találkozik a migráció jelenségével: folyamatosan érkeznek a migránsok Ciprusra és Magyarország déli határán is egyre nő a nyomás

– közölte a tárcavezető, és kiemelte, ha Brüsszel folytatja a migrációs politikáját, az EU külső határainál lévő országokban nehéz helyzet alakulhat ki.

Itt az idő, hogy az unió végre tiszta beszédet alkalmazzon és Brüsszel befejezze azt a kétszínű politikát, amelyet a migránsok egyértelmű meghívásként értelmeznek

– mondta, majd hozzátette, hogy világosan kell beszélni a határok megvédésének fontosságáról, amely nem emberijogi, hanem biztonsági kérdés.

A miniszter elképesztőnek tartja, hogy az emberi jogi szervezetek és NGO-k nyomás alá helyezik a líbiai kormányt, mert az lépéseket tesz a határok megvédéséért.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Ciprus és Magyarország is támogatja az Európai Unió nyugat-balkáni irányú bővítését. 

Ha nincs bővítés, felborulhat a stabilitás a térségben, amivel a migráció egyik fontos szárazföldi útvonala válna »szabad prédává«

 – hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminiszter együttműködési megállapodást ír alá a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Beszámolt arról is, hogy Magyarország biztonságban van, mert hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött, de minél több gázforrásra számíthat az ország, annál nagyobb a biztonság, ezért az ország odafigyel a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló gázkutatásra és megfigyelői pozíciót kért az Észak-Mediterrán Gázfórumban. 

Ennek köszönhetően ha a gázkitermelés megkezdődik a térségben, 2023-tól reálissá válik az új gázforrás bevonása a magyar energiamixbe - tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország és Ciprus szerint a koronavírus elleni vakcina nem politikai és nem ideológiai kérdés, hanem az emberi élet megmentésére szolgáló eszköz, ezért 

a két ország nyáron együttműködési megállapodást kötött az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.

A két ország között a turisztikai forgalom folyamatossága továbbra is biztosított, nem léptetnek életbe korlátozásokat az állampolgárokkal szemben - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter elmondta azt is: 

sok ciprusi hallgató tanul magyarországi egyetemeken és majdnem háromezer magyar él Cipruson.

Az eseményen Szijjártó Péter és Nikosz Hrisztodulidesz nyilatkozatot írt alá a két ország közötti diplomáciai konzultációról.

Nikosz Hrisztodulidesz kiemelte: a dokumentum aláírása megalapozza a két ország közötti együttműködés folytatását, és biztosítja, hogy Magyarország és Ciprus képviselői a jövőben is találkozzanak és megbeszélést folytassanak az országokat érintő problémákról.

Fontos a két ország közötti turizmus, az együttműködés a migrációs és a klímakérdésekben 

– tette hozzá, egyetértve Szijjártó Péterrel abban is, hogy szükség van az unió nyugat-balkáni bővítésére.

A ciprusi külügyminiszter azt mondta: 

vannak területek, amelyekben nem teljesen ért egyet a két ország, de a diplomáciai kapcsolatban felmerült kérdésekben minden tekintetben elvi egyetértés van.

A migráció kérdését senki nem használhatja jogtalanul, ezzel problémát okozva egy másik országnak - hangsúlyozta.

Nikosz Hrisztodulidesz beszélt arról is, hogy Törökország akadályokat gördít Ciprus elé a földközi-tengeri problémák megoldásában, megsértve a légteret és a tengeri határokat is. A ciprusi külügyminiszter arra kérte Magyarországot, hogy közös fellépéssel hassanak a harmadik országokra, hogy ne engedjék meg ezt Törökországnak.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminisztert. Fotó: MTI/Máthé Zoltán