Válás után gyermekelhelyezés: változnak a jogszabályok

A válás után a gyerekek kerülnek a legrosszabb helyzetbe a szétszakadó családban. A Varga Judit által benyújtott törvénytervezet azt igyekszik segíteni, hogy a kiskorú gyermeknek egyik szülőtől se kelljen elszakadnia.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 10. 14. 12:40
Contract decree of divorce (dissolution or cancellation) of marriage, husband and wife during divorce process and signing of divorce contract, Wedding ring Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekvédelem sok területére kiterjedő törvénytervezet került az Országgyűlés elé 

adta hírül a közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. Mivel a válás után a gyerekek rendkívül nehezen élik meg, hogy valamelyik szülőtől el kell szakadniuk, a tervezet – sokéves munka eredményeképpen – azt tenné lehetővé, hogy a bíróság az egyik szülő kérésre is kimondhassa a közös felügyeletet, vagyis hogy a két szülő felváltva, azonos ideig gondoskodhasson a gyermekről.

A miniszter a posztjában utalt az eddig már elért eredményekre: „Megerősítettük a gyermekvédelmi jelzőrendszert. A gyermekek veszélyeztetettségét észlelő és jelző rendszer mára négyszintű szervezetrendszerben valósul meg: helyi, járási, megyei és országos szinten. Sikerült rövidebb határidőket megállapítani a sürgős döntést igénylő helyzetek kezelésére, így gyorsabban születhetnek meg a bírói döntések családjogi ügyekben. Folyamatosan biztosítjuk a kiskorú gyermekek kíméletét a családjogi perekben. 

Lehetővé tettük, hogy a gyermekek minél hamarabb hozzájussanak a tartásdíjhoz, ezzel együtt növeltük a gyermektartásdíjak behajtásának eredményességét. 

Fokozott eljárási garanciák mellett hatékonyabbá tettük a kapcsolattartást rendező határozatok végrehajtását. A gyermekek számára valódi lehetőséget adtunk véleményük kifejtésére” – sorolta.

A tárcavezető továbbá kiemelte: a családjogi szakértői munkacsoporttal, a több mint húsz civil szervezet részvételével működő családjogi civil munkacsoporttal, valamint az idén megalakult operatív munkacsoporttal folytatják a megkezdett munkát.

Borítókép: Illusztráció - Fotó: 123RF

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.