Kis híján botrány lett a tanúmeghallgatásból

A Fenyő János médiavállalkozó megöletése ügyében folyó Gyárfás–Portik-per csütörtöki tárgyalásán megjelent tanú többször is összeszólalkozott Póta Péter bíróval, aki azonban megőrizte hidegvérét. Csúcs Lászlót, a Magyar Rádió egykori elnökét arról a konfliktusról kérdezték, amely az RTV műsorújság kapcsán tört ki Gyárfás és Fenyő János között.

Bácskai Balázs (MWH)
2021. 11. 18. 19:09
null
A Nap TV egykori tulajdonosa védőügyvédje, Zamecsnik Péter javaslatára nem nyilatkozott Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több kisebb szóváltásra került sor csütörtök délelőtt a Gyárfás–Portik-per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken a tanúként megjelent Csúcs László és Póta Péter bíró között. 

A bíróság a Magyar Rádió korábbi elnökét hallgatta meg Gyárfás Tamás médiaproducer ügyében, akit azzal vádolnak, felbujtotta Portik Tamás olajmaffiózót, hogy ölesse meg üzleti riválisát, Fenyő Jánost, a Vico-cégbirodalom vezérét. 

A gyilkosságot 1998 februárjában követték el. A tanúként megidézett Csúcs Lászlót a bíróság, a vád és a védelem arról a konfliktusról kérdezte, amely az RTV műsorújság kapcsán tört ki Gyárfás és Fenyő között. Ismert: a nagy példányszámú és jól jövedelmező műsorújság kiadói joga 1993-ban került Gyárfás cégétől Fenyő János társaságához, a Vico Rt.-hez. A vádirat szerint a két cégvezető között az ügylet azért okozott feszültséget, mert Gyárfás előzetesen nem tájékoztatta Fenyőt arról, hogy a Magyar Rádió (az RTV műsorújság volt tulajdonosa) nem hosszabbítaná meg a kiadói jogokra vonatkozó bérleti szerződést. Ennek köszönhetően ezeket a jogokat Fenyő gyakorlatilag csak egy fél évre vásárolta meg, de erről nem volt tudomása.  

A bíróság arra volt kíváncsi, hogy Csúcs valóban elárulta-e Gyárfásnak, hogy ő nem kíván hosszabbítani. A Magyar Rádió volt elnöke egyáltalán nem emlékezett erre, ami nem meglepő harminc év távlatában. 

A bíróság ennek ellenére számos kérdést intézett erről Csúcs Lászlóhoz, aki csak önmagát tudta ismételni: szerinte nem történt ilyen. Kiemelte: ő maga a kiadói jogok kapcsán nem tárgyalt, csak az adásvételről, de mind Fenyő, mind Gyárfás ajánlatát elutasította.

A bíróság azonban többször, visszatérően kérdezett rá erre a momentumra, ha ugyanis egy eljárás során ellentmondások vannak a tanúvallomásokban, akkor meg kell kísérelni feloldani azokat. Márpedig Csúcs Lászlón kívül az eddigi tanúk – így Fenyő János több volt kollégája is, akik a Vico Rt.-ben magas pozíciót töltöttek be – mind beszéltek a kiadói jogok kapcsán folytatott tárgyalásokról és arról, hogy ezt a rádió elnöke elutasította.

A bíró kérdéseitől Csúcs ideges lett, de különösen akkor került felindult állapotba, amikor Póta Péter közölte, hogy várhatóan további tárgyalási napokon is jelen kell lennie. A tanú többször is minősítette a bírót és az általa tett megállapításokat, Póta azonban erre rendkívül higgadtan és türelmesen reagált.

A szembesítés végül azért nem volt sikertelen, mert a vallomás egy pontján Csúcs arról beszélt: nem biztos, hogy jól emlékszik a részletekre. A tárgyaláson távkapcsolaton keresztül tanúskodott az Egyesült Államokból Sz. Herbert is, aki szintén a Vicónál dolgozott. Sz. Herbert igazgató és Fenyő János személyi titkára is volt 1993 májusától 1994 októberéig, ezt követően Fenyő amerikai üzleti érdekeltségeinél tevékenykedett. A tanú új, érdemi információkkal nem tudott szolgálni, fenntartotta korábbi tanúvallomásait, amelyben arról beszélt, hogy Fenyő és Gyárfás között rendkívül rossz volt a viszony. Azt viszont tagadta, hogy stratégiai cél lett volna a Vicónál Gyárfás Tamás tönkretétele, ahogy Fenyő János egy másik, közeli kollégája fogalmazott. Hozzátette: a konfliktusról jellemzően nem Fenyőtől hallott, hanem a kollégáitól, folyosói pletykaként. A tárgyalás tanúmeghallgatással folytatódik majd, várhatóan Ó. Győzőt, Fenyő János és a Vico Rt. korábbi ügyvédjét kérdezi ki a bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.