Nehéz egy napon ünnepelni és az áldozatokra emlékezni

Az Aranycsapat Testület tiszteletben tartja a gulágra hurcoltak emlékét, más napon ünnepli a győzelmet.

2021. 11. 24. 19:07
Grosics Gyula; Zakaris Jzsef; Morlock, Max; Lantos Mihly; Rahn, Helmut
Bern, 1954. július 4. Grosics Gyula, a magyar válogatott kapusa (b3) küzd a labdáért a magyar kapu elõtt az NSZK elleni mérkõzésen a Wankdorf-stadionban a svájci labdarúgó-világbajnokságon. Balra: Lantos Mihály, Max Morlock. Jobbra: Fritz Walter, Zakariás József, Helmut Rahn. (MTI/KÜ) Fotó: - Forrás: MTI/KÜ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem november 25-én emlékezik meg idén az Aranycsapat Testület az „évszázad mérkőzéséről”, hanem már a Zakariás József halálának 50. évfordulója alkalmából hétfőn megtartott rendezvényen visszatekintettek a hihetetlen sporteseményre. Ennek kapcsán lapunk megkeresésére idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke elmondta:annak idején, a szervezet alakuló ülésén egyértelmű döntés született az „évszázad mérkőzésének” rendszeres megünnepléséről. Emlékezetes, a magyar labdarúgó-válogatott 1953. november 25-én a londoni Wembley-stadionban 6:3 arányban diadalmaskodott a hazai pályán kilencven éve veretlen angol nemzeti tizenegy felett.

Az Aranycsapat győzelmének emlékére az MLSZ 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította, és ezen a napon országszerte ünnepségeket tartottak az elmúlt évtizedekben.

Idősebb Lomnici Zoltán azonban kiemelte: az egyik hagyományőrző szervezet vezetője felhívta a figyelmet a nap különleges jellegére. A volt főbíró emlékeztetett arra, hogy a parlament – egy mulasztást pótolva – 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává.

– Az Országgyűlési határozat kimondja, hogy a 800 ezer ártatlan magyar honfitársunk, akik közül sokan életüket vesztették, emlékének ápolása egyaránt feladata az állami és civil szervezeteknek, így olyan megoldást kellett találni, amely méltó az áldozatok emlékéhez – hangsúlyozta id. Lomnici Zoltán.

Idén ezért ünnepelték korábban az „évszázad mérkőzését”, és erre törekednek a jövőben is. A volt főbíró jelezte: csütörtökön részt vesz és koszorúz a Szovjetunióba hurcolt magyarok emléknapján Budapesten a Honvéd téri gulág-emlékműnél.

Borítókép: Aranycsapat (Fotó: MTI/KÜ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.