Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

Sikeres volt, ezért még hét nappal meghosszabbítja az oltási akcióhetet a kormány – jelentette be a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Orbán Viktor rögzítette, hogy megoldást továbbra is csak az oltás jelent, a lezárások csak lassítani tudják a vírus terjedését. Az európai migrációs helyzetről elmondta: tisztázni kell, hogy egyes országok bevándorlóországként szeretnének működni, Magyarország viszont nem. Orbán Viktor szerint a rezsicsökkentés egy jól működő rendszer, és nem kell rajta változtatni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarországon a jobboldal mindig az adócsökkentés pártján áll, míg a baloldal növeli az adókat. Ennek fényében jövőre 750 milliárd forintot hagynak a vállalkozóknál adócsökkentés formájában, akik cserébe vállalták, hogy megemelik a minimálbért.

Elek – Ternovácz
2021. 11. 26. 7:37
ORBÁN Viktor;
Budapest, 2018. november 9. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban Nagy Katalin mûsorvezetõnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövőhéten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül

– jelentette be a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor ma reggel.

Hozzátette: nagyon sokan a harmadik oltást  veszik fel, ami döntő jelentőségű. 

A lezárás csak lassítás, az oltás a megoldás

A kormányfő hangsúlyozta: 

idén lehet nagy karácsonyunk is, de csak akkor, ha a harmadik oltást igénylők száma megnő.

Az emlékeztető oltás kapcsán azt mondta, hogy hat hónap elteltével a második oltás hatása is gyengülni kezd. Ezért kell felvenni a megerősítő, harmadik oltást, ami felerősíti a korábban beadott első és második hatását. 

Orbán Viktor elmondta, hogy 

legtöbben a harmadik oltást vették fel az első akcióhéten,

 ahogy fogalmazott, a magyarok érzik a veszélyt, de szeretik a dolgaikat az utolsó pillanatban intézni. 

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e szigorítani, a miniszterelnök közölte: a kormány két lábbal áll a valóság talaján, tehát nem döntik el előre, hogy mit fognak csinálni. – Semmit sem zárok ki, de minden rosszat szeretnék elkerülni. Ha a harmadik oltást igénylők száma megemelkedik, ha úgy látjuk, hogy a fertőzés terjedését sikerül megállítani, akkor nincs ok arra, hogy zárjunk.

A lezárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás

– fogalmazott.

– Aki fölvette a harmadik oltást – akár azért, mert bennünket hallgatott, akár másért –, annak megmentettük az életét. Szerintem ez a jó hozzáállás. Ne kalkuláljunk. Tegyük, ami helyes, ami jó. Ezt úgy hívják, hogy harmadik oltás – hangsúlyozta a kormányfő. 

A gyermekek oltásával kapcsolatban elmondta, számítottak rá, hogy a világ nemzetközi tudóstársadalma kinyilatkoztatja a véleményét. Hozzátette, 

ez egy nagyon fiatal vírus. Keveset kísérleteztek rajta.

Elmondta azt is, hogy tudományos körültekintésről van szó, szemben azzal, amit az oltásellenesek mondanak. 

– Nem ugrott bele a világ annak a kérdésnek a megválaszolásába sem, hogy akkor gyerekeket lehet-e oltani, hanem kísérleteztek. Senki nem meri anélkül beoltani a fiatalokat, hogy ne tudná kísérleti eredményekkel igazolni, hogy ez hatékony – részletezte Orbán Viktor. 

– Most jutott el a világ oda, hogy azt meri mondani egy nagy gyógyszergyártó cég, hogy oltassák be a gyerekeiket. 

Mi szereztünk kétmillió vakcinát, az első vakcina december 20-án érkezik. Azt tanácsolom a szülőknek, oltassák be a gyermekeiket

– jelezte a miniszterelnök.

– Minden az orvosaink és az ápolóink hősiességén múlik – mondta az egészségüggyel kapcsolatban. Hozzátette: az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkát végeznek, már lassan két éve. – Úgy látom, hogy ők kitartanak. Mi az intézkedéseket, amelyek a munkájukat segítik, meghoztuk. Soha nem látott orvosbéremelésről döntöttünk, az ápolók bérét is hetven százalékkal meg tudtuk emelni. Ezek komoly lépések, amelyek jelzik a számukra is, hogy az ország rendben van – magyarázta Orbán. 

Arról is beszélt, hogy 

a járvány elleni védekezéshez ágyak, lélegeztetőgépek rendelkezésre állnak, gyógyszereink vannak, van még ki nem nyitott járványkórházunk is. 

A miniszterelnök utalt arra, hogy a nálunk nyugatabbra lévő országokhoz képest arányaiban több kórházi kapacitásunk volt, amikor megjelent a vírus. Ezt a többletkapacitást a kormányfő szerint a jövőben is fenn kell majd tartani. 

Brüsszel nem fizet a határvédelemért

– Három ország felől ér bennünket migránstámadás, csak az idei évben több mint százezer migránst állítottunk meg a magyar határon, ami háromszoros növekedés az előző évekhez képest. Ez százezer bűncselekményt elkövető ember, amit büntet a magyar jog, de hova teszünk el ennyi börtönlakót? Éppen ezért mi inkább a kerítés másik oldalára visszük vissza őket – magyarázta Orbán Viktor. Utalt a tranzitzónák felszámolására is, ezeket az unió egyáltalán nem fogadja el, erről is szól a vita.

A kormányfő továbbá rámutatott, hogy a migrációs szabályok békeidőben íródtak, de most nincs békeidő, ezért a régi szabályokat hatályon kívül kell helyezni, és újat alkotni. Elmondása szerint ezt kezdeményezte a bizottságnál, de egyelőre csak elutasításra talált. 

Békeidőben hozott szabályokat alkalmazni egész egyszerűen ostobaság, tehát amit Brüsszel csinál, arra nincs jobb szó, mint az ostobaság

– húzta alá.

Orbán Viktor figyelmeztetett: a baj nőni fog, mivel Afganisztánt minden nap elhagyja 30-35 ezer ember, és megindulnak Európa felé, legnagyobb valószínűséggel a balkáni útvonalon. 

– Arra kell készülnünk, hogy a következő hónapokban minden korábbinál nagyobb lesz a migrációs nyomás Európa déli határán, tehát 

Brüsszelnek abba kell hagynia azt, hogy aki megvédi Európát, azt megbünteti. Nem büntetni kell minket, hanem a költségeinket vagy annak legalább egy tisztességes részét fedezni kell

– rögzítette a kormányfő, majd hozzátette: miközben a fizikai határvédelemre nem adnak pénzt, Soros György szervezeteinek jut támogatás. 

Véleménye szerint az unión belül sürgősen tisztázni kell néhány dolgot, mert vannak országok, akik bevallják, hogy bevándorlóország akarnak lenni, és vagyunk például mi, akik az ellenkezőjét akarjuk. – Következésképpen ki kell alakítani azokat a szabályokat, amelyek alapján együtt tudunk élni – mutatott rá. 

A rezsiharcban az emberek oldalán áll a kormány

– Amikor rezsicsökkentésről beszélünk – ez egy 2013-ban indított harca Magyarországnak –, akkor azt mondjuk, hogy a világpiaci ára az áramnak, gáznak folyamatosan változik. Gyakrabban felfelé, mint lefelé. Ezért leszorítottuk az árat olyan mértékűre, amely még észszerű, de kedvező is. Ezt állandósítottuk, mi ezen az áron adjuk a háztartásnak – magyarázta el a héten tett kijelentésének – mely szerint a rezsiharc örök – kiindulópontját Orbán. 

– Ez piacellenes, azt mondják – állította a kérdező a baloldal állításaira utalva. 

Engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek

– válaszolt a miniszterelnök. Mint mondta, 2013 óta van nyolc év tapasztalatunk arról, hogy ez a rendszer működik. Hozzátette, nyugaton az árak emelkednek, mert ott a házak rezsije automatikusan követi az energiaárak emelkedését, és most kapkodnak azon, hogy miképp védhetnék meg a családokat. – Miért kellene ezen a jól működő rendszeren változtatni? – tette fel a kérdést a miniszterelnök. 

Szerinte a piacot az emberek működtetik. – Ez egy olyan szabályrendszer, amit mi alakítunk. A rezsicsökkentést parasztvakításnak hívni – a baloldal ezt csinálja –, inkább azt nevezném butaságnak, nem a rezsicsökkentést – reagált a kormányfő. 

Hozzátette: Brüsszelben is megvédtük a rezsicsökkentést. Mint mondta, a multik ettől nem boldogok, ők szeretnének több pénzt kivenni az emberek zsebéből. De ezzel nincsenek egyedül a világon. 

Vagyunk mi is, fogyasztók, minket is meg kell védeni. A magyar kormány nem a multik, hanem az emberek oldalán áll

– szögezte le. Hozzátette, nem lehet azt megengedni, hogy az egekbe szökjön az ár. 

A jobboldal mindig adót csökkent

Orbán Viktor azt mondta, a magyar családokat két oldalról támadták meg. 

– Megtámadta őket a hazai baloldal, akik sose támogatták a rezsicsökkentést, a másik oldalról a multik Brüsszelből támadnak. Az ön házát, autóját meg akarják adóztatni. A mindennapi élet fenntartásához szükséges energiaárakra egy extra adót akarnak kivetni. Ha a kormány nem védi meg önt, fizetni fog Brüsszelnek. Pluszpénzt, mert autót tart, és mert fűti a lakását – magyarázta.

Orbán Viktor elmondta, baloldal és a jobboldal között harminc éve folyik vita egy nagy kérdésről. Mint kifejtette, 

a baloldal abban hisz, hogy adót kell emelni, a jobboldal pedig abban, hogy csökkenteni. 

– Azért vagyunk az adócsökkentés pártján, mert úgy látjuk, hogy akkor van munka. Magas adók mellett nincs – részletezte.

Ez minden választásnak tétje Magyarországon: ha a baloldal nyer, lehet tudni, hogy adóemelés lesz. Emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben, amikor a nemzeti kormány hivatalba lépett, 73 ezer forint volt a minimálbér, jövő év elején pedig kétszázezer forint lesz.  

Magasabb lesz január 1-től a minimálbér, mint az átlagjövedelem volt a baloldal alatt. Ez a különbség az adóemelés és az adócsökkentés politikája között

– szögezte le. Mint mondta, ismét jelentős adócsökkentéseket hajtanak majd végre elsősorban a munkát terhelő adóknál. – Nagyságrendileg 750 milliárd forintot hagyunk majd a vállalkozóknál. Cserébe a vállalkozók elvállalták, hogy felemelik a minimálbért és a garantált bérminimumot. Csökkentjük az ekhót, a kisvállalati adót, és az iparűzési adókedvezményt is fenntartjuk – részletezte a miniszterelnök a kormány jövő évi adócsökkentő lépéseit.

– A babakötvény után járó állami támogatás összegét is meg fogjuk duplázni a következő évben. A kötvénynek a kamata infláció plusz három százalék. Nincs még egy ilyen kedvező befektetési forma Magyarországon – tette hozzá.  

Nemcsak a munkát akarjuk összekapcsolni a magasabb jövedelemmel, hanem a munkát, a családot meg a magasabb jövedelmet szeretnénk összekapcsolni egymással

– zárta gondolatait Orbán Viktor. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.