Perújítás kezdődik a hajógyári-szigeti gyilkosság ügyében

Egy új tanú vallomása alapján rendelték el a perújítást a korábban az emberölés vádja alól jogerősen felmentett egykori kidobóemberek ügyében. A vád szerint Vizoviczki László Dokk nevű szórakozóhelyén vertek össze egy vendéget, akit megaláztak, kihúzták a Dunához és a folyóba dobtak.

2021. 11. 15. 6:30
A Dokk diszkó vádlott kidobói letartóztatásban is voltak Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perújításban tárgyalják a tíz évvel ezelőtti hajógyári-szigeti gyilkosság ügyét. A Fővárosi Törvényszék tárgyalási jegyzéke szerint holnap meg is kezdődik az eljárás. Az éjszakai élet egykori császárának tartott Vizoviczki László két kidobóemberét, B. Ádámot és Z. Alfrédot ismét emberölés miatt vonják felelősségre. Erről a törvényszék közleménye ír.

A terhelteket azzal vádolják, hogy 2011. december 2-án éjjel – miközben biztonsági őrként szolgálatot teljesítettek egy szórakozóhelyen a Hajógyári-szigeten – részt vettek egy férfi bántalmazásában, akit eszméletlen állapotban a Dunába dobtak. 

A sértett a helyszínen életét vesztette. A vádlottakat korábban – bizonyítottság hiányában – felmentették az ellenük társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól. A perújítást egy, a bűncselekményről újabb információt nyújtó tanú jelentkezése miatt rendelte el a Fővárosi Ítélőtábla.

Nézzük, mi történt eddig. A vádlottak a Dokk nevű szórakozóhelyen voltak kidobóemberek, ahol 2011. december 2-án a későbbi áldozat, H. Géza barátaival italozott. 

A vádirat szerint a 21 éves, ittas fiatalember a hajnali órákban véletlenül a vállával nekiment az egyik vádlottnak, aki erre fellökte a sértettet. Miután H. Géza felállt és továbbindult, a kidobók úgy döntöttek, hogy ittassága miatt kikísérik a szórakozóhelyről. A vád szerint a fiút mindeközben szidalmazták, nadrágját lehúzva félmeztelenre vetkőztették, és a fagypont körüli hőmérséklet ellenére kivitték a szabadba. 

Ezután a parkolóban B. Ádám gyomron rúgta a sértettet, majd az eljárás során nem azonosított személyek is ütötték-rúgták úgy, hogy ezalatt a két vádlott a karjánál fogva tartotta őt. Az eszméletlen, félig meztelen fiatalembert ezután a biztonsági emberek egy hét méter magas támfalról a Dunába dobták – áll a vádiratban.

H. Géza holttestét másnap hozzátartozója találta meg. A sértett a bántalmazás miatt súlyos májsérülést szenvedett, de halálát a vízbefulladás okozta. Az ügyészség mindkét vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A Fővárosi Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat, mivel kétséget kizáróan nem lehetett igazolni, hogy a gyilkosságot a vádlottak követték el. Mikó Gergely tanácsvezető bíró az indokolásban leszögezte, hogy két fontos kérdést kellett a bíróságnak mérlegelnie: hogy valóban bűncselekmény, idegenkezűség történt-e, vagy pedig H. Géza véletlen baleset áldozata lett. 

A másik kérdés az, hogy ha a sértett erőszak áldozata lett, akkor ki vagy kik követték el. A törvényszék megállapította, hogy a fiút megverték, levetkőztették és a Dunába dobták, vagyis a sértett nem véletlen baleset, hanem bűncselekmény áldozata lett, hiszen azon a részen, ahol az áldozat vízbe került, lemenni józanul sem lehet, a férfi pedig erősen ittas állapotban volt. 

A szakértő ugyanakkor kiemelte: a sértett ledobása még nem vezetett volna ahhoz, hogy meghaljon. 

A halál oka az volt, hogy H. Géza belefulladt vízbe. A tanácsvezető kitért arra is, hogy a két biztonsági őr vezette ki az áldozatot a szórakozóhelyről, azonban csak egyetlenegy, jelenleg húszrendbeli rablásért börtönben ülő fiatalember állította azt alku reményében, hogy a cselekményt B. Ádámék követték el. 

A bíró azonban azt is megemlítette, hogy a 6-os számú tanú Z. Alfréd másodrendű vádlottról nem, hanem egy Tibi becenevű kidobóról beszélt, aki segíthette az elsőrendű vádlottat a bántalmazott fiú vízbe dobásában. A rendőrség ugyanakkor ezzel a szállal nem foglalkozott, a férfit csak a bírósági eljárásban hallgatták meg – mondta Mikó Gergely, aki azt is hozzátette, hogy a tanú emellett még másik két biztonsági őrt is megnevezett, akik szintén bántalmazták H. Gézát. A tanú néha önmagával is ellentmondó vallomását ugyanakkor a bíróság nem tudta elfogadni, már csak azért sem, mivel az saját bevallása szerint akkor este egy „Ica” nevű tudatmódosító szer hatása alatt volt.

Úgy tudjuk, a perújítás elrendelése nem ennek a tanúnak, hanem egy új tanúnak köszönhető, akinek a vallomása perrendszerűen felhasználható a perújításban.

Borítókép: A Dokk diszkó vádlott kidobói letartóztatásban is voltak (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.